Nipid elust enesest, kuidas juuksed kiiremini kasvama panna

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Heijo van de Werf / PantherMedia / Scanpix

Mõnel õnnelikul kasvavad juuksed iseenesest kiiresti. Teistelt nõuab see kannatlikkust, palju vaeva ja teadlikke muudatusi juuksehooldusrutiinis.

Juukseotsi tuleb sageli piirata. Kuigi lõikamine teeb juuksed lühemaks, siis tegelikult tuleb ikkagi katkised otsad maha lõigata, et juuksed terved oleksid. Kui juuksed on terved ja siledad, jääb ka mulje, et need kasvavad kiiremini. Kui juuksed on lõhenenud, võivad need ka ära kergemini murduda.

Ära blondeeri. Tumedamast heledamaks värvimine on juustele eriti kahjulik. Kuna blondeerimine lõhub kutiikulit, võib karv kergemini lõheneda ja murduda. Mida vähem kemikaale oma pähe lased, seda paremini juuksed kasvavad.

Kasuta ära oma juuste loomulikku rasu. Kammi õhtul enne magamaminekut juuksed veel korra läbi. Hea oleks, kui kasutaksid selleks metssea harjastega harja, et kammides rasu peanahalt juukseotsteni kanda. Loomulik niisutus on juustele kõige toitvam ja õrnem, lisaks turgutab harjamine peanaha vereringet ja soodustab juuste kasvamist.

Söö õigeid toitusid. Juuste tervis ja kasvamiskiirus ei sõltu vaid juuksehooldustoodetest. Juuste kasvuks tasub süüa palju valke – kala, ube, pähkleid ja täisteravilju. Naistel, kes söövad vähe vähe valke, kipub ka rohkem juukseid välja langema. Tervete juuste heaks tuleb tarbida lisaks piisavalt A-, C- ja E-vitamiine, tsinki, rauda ja oomega-3-rasvhappeid.

Väldi juuste kuumtöötlemist. Föön, sirgendaja ja lokitangid lõhuvad juukseid ning neid tuleks kasutada võimalikult harva. Ka sel juhul kanna alati juustesse kuumakaitset ja ära keera kuumust liiga kõrgeks.

Pese juukseid pigem harva. Nagu juba mainitud, on juuste loomulik rasu väga kasulik. See tungib läbi karva pealmise kihi ja niisutab seda sügavuti. Seetõttu võiksid juukseid pesta vaid 2-3 korda nädalas.

Võta lisavitamiini. Kui sa ei söö väga mitmekülgselt, tasub teha üks vitamiinikuur ja võtta mõnd sellist toidulisandit, mis on mõeldud spetsiaalselt juuste ja küünte kasvuks. Apteegis on selleks lai valik.

Lõpeta peapesu külma veega. Kuum vesi kuivatab nii nahka kui juukseid. Kui oled pesu lõpetanud, loputa end jahedama veega. See sulgeb kutiikuli ja teeb juuksed tugevamaks, et need kammimisele paremini vastu peaksid.

Ole märgi juukseid kammides ettevaatlik. Märjad juuksed lähevad kergemini katki. Kui sul ei ole aega oodata, siis hangi omale väga õrn juuksehari. Alusta harjamist juukseotstest ja liigu tasapisi üles poole.

Ära paastu. Viimastel aastatel reklaamitakse igasuguseid paastumisi ja keha puhastamist dieetidega, mis hoiavad inimest näljas. Need mõjuvad halvasti su kehale, aga ka juustele. Kuna organism ei saa piisavalt kätte vajalikke toitaineid, aeglustub ka juuksekasv ja juuksed lähevad tuhmiks.

Maga siidist padjapüüril. Siid on juustele õrnem kui puuvill ja aitab ennetada pusade teket. Mida vähem lähevad juuksed sassi, seda vähem need ka murduvad ja saavad pikaks kasvada.

Pööra tähelepanu ka oma nahale. Mõni juuksehooldustoode teeb küll juuksed läikivaks, kuid ei mõju hästi peanahale. Ära kasuta tooteid, mis teevad peanaha kuivaks, kleepuvaks ja rasvaseks, ajavad seda sügelema või jätavad nahale vahakihi. Kui miski ummistab karvanääpse, siis ei saa juuksed vabalt kasvada.

Allikas: Good Housekeeping

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles