8 üllatavat põhjust, miks su libiido on madal ja seksiisu läinud

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Dr Rachel Carlton on aidanud mitmeid naisi, kel probleeme seksuaalsuse ja libiidoga. Üks uuring on leidnud, et 26-43 protsenti naistest on kogenud libiido langust.

Rahuldustpakkuval seksuaalelul on palju boonuseid – see tugevdab tervist, aitab hoida tasakaalus hormonaalset taset ning mõjub hästi lähisuhtele. Miks aga ometi meist nii paljud ihapuudust kogevad? Dr Carltoni sõnul on naiste libiido kui suur võrk, kus erinevad osad on omavahel ühendatud ning mängivad tähtsat rolli. Teiste sõnadega: naised ei erista seksi teistest oma elu, tervise ja heaolu tähtsatest osadest – nii võiksid tegelikult kõik seksi suhtuda.

Carlton toob Whimnis välja kaheksa põhjust, miks võib sind olla tabanud madal libiido.

  1. Su perekond surus seksuaalsust alla. Kõige esimesena mõjutavad meie seksuaalsust vaated kodus ja ühiskonnas. Kui sa kasvasid üles keskkonnas, mis usulistel või kultuurilistel põhjustel seksuaalsust alla surus, või maalis seksist pildi kui millestki halvast või hirmsast, siis võisid sa ise oma seksuaalsust noorena alla suruda. Varases nooruses kogetud seksuaalsusega seotud hirmud aga mõjutavad meid terve elu.
  2. Sa ei tunne end oma kehas hästi. Jällegi – kui sa kasvasid ühiskonnas, kus defineeriti jäigalt, milline on seksikas naine, võid sa end tunda võrreldes selle pildiga ebapiisavana. Su potentsiaalsed partnerid on sinust huvitatud, kuna sa oled seksikas, mitte seetõttu, et sa vastad mingile ideaalkujutlusele. Mehed armastavad naisi! Me oleme ise oma kehade suhtes liiga kriitilised ning oma peas on raske hukkamõistvaid hääli vaigistada.
  3. Sul on olnud traumaatiline seksikogemus. Vägistamine on traumaatiline ja jube kogemus. Kui arvestada, et on palju ka naisi, kes on seksinud, kuna neid on selleks survestatud, nad on olnud purjus või seks on olnud valulik, siis on palju neid, kellel on hingel seksiga seotud trauma. Seksuaalne vägivald aga ka lihtsalt väga halb seksikogemus aga mõjub meie kehadele halvavalt. Paranemisteele asudes pead sa leidma viisi, kuidas usaldada oma seksuaalseid instinkte ning kindlasti seksima vaid siis, kui sa seda tõeliselt tahad. Su iha taastub, kui su keha õpib, et seks juhtub vaid siis, kui keha on selleks valmis.
  4. Seks on valus. Miks peaks keegi tahtma seksida, kui see on valus? Kõige levinumad valuliku seksi põhjused peituvad menopausiga seotud hormonaalses tasakaalutuses. Ka imetamine võib põhjustada sarnaseid sümptomeid. Madala östrogeenitaseme tõttu pole vulva piisavalt niiske ning minirebendid on kerged juhtuma. Selliste murede korral aitab hormonaalravi.
  5. Su kehas pole piisavalt testosterooni. Libiido jaoks on olulisimad östrogeeni ja testosterooni õiged tasemed organismis. Testosteroon suurendab seksiisu ning erutuvust. Kui seda hormooni kehas piisavalt pole, on madal ka libiido.
  6. Sul on varjatud meditsiinilised probleemid. Mitmed tervisehädad võivad kaudselt ka libiidot mõjutada – kroonilised haigused, kilpnäärmemured, vähk ja vähiravi, mitmed ravimid. Konsulteeri arstiga, sest vereproovid võivad sulle murekoha kätte näidata.
  7. Stress ja kiire eluviis. Kuna me oleme komplekssed ja mitmekihilised olendid, siis meil võib olla kõik korras hormoonidega, me võime tunda end oma kehades hästi, meil võivad olla suurepärased partnerid, aga seksiisu ikka puudub. Paljudel naistel on sõna otseses mõttes liiga kiire, et seksida. Mis on väga kurb, sest seks on suurepärane stressimaandaja, see aitab võidelda depressiooniga ning tugevdab immuunsüsteemi. Et kutsuda seks tagasi oma ellu, hakka oma keha füüsiliselt liigutama. Tantsi, tee trenni, sõida rattaga. Ole aktiivne. Puhka või söö, kui selleks on vajadus. Maga piisavalt. Tee mõnuks oma elus aega. Kui sa ei leia seksi jaoks oma graafikus aega, siis see niisama ei juhtu. Lase ka fantaasiatel lennata, olgu selleks unistamine või erootilised kunstiteosed – filmid, raamatud jne. Tegele iseendaga – seks kutsub seksi juurde. Kui sa suurendad seksikate mõtete hulka, siis seda rohkem neid hakkab ilmuma.
  8. Usalduse puudumine. Seks on suhte peegel. Kui sa ei taha oma partneriga seksida, sest sa oled tema peale pahane, ei ole siin põhjus testosteroonis või selles, et sa pole piisavalt maganud. Asi on teie suhtes. Ja hoolimata sellest, mida filmides näidatakse, ei vii tülid ja usalduse puudumine kirgliku seksini. Usaldus on kõige olulisem asi, mida on heaks sugueluks vaja. Kui sa ei usalda oma partnerit – emotsionaalselt või füüsiliselt – on väga raske elada aktiivset seksielu. Siin on abiks vaid suhtega tegelemine ning usalduse taastamine.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles