Küprose köök: täidetud kalmaarid ehk kalmaaritaskud

Kairi Oja
, Toiduportaali Maitsemeel toimetaja, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küprose road on enamasti vürtsikad ning sisaldavad sageli mereande. Pildil täidetud kalmaarid.
Küprose road on enamasti vürtsikad ning sisaldavad sageli mereande. Pildil täidetud kalmaarid. Foto: Helen Kruusimägi

Küprosel, Paphose linnas elav ning seal koos abikaasaga Paradise-nimelist restorani pidav Helen Kruusimägi on peale kolmeteist aastat Vahemere-äärset elu sealse köögiga vägagi «kodus» ning jagab oma teadmisi heal meelel ka Maitsemeelega.

Täiedud kalmaarid Küprose moodi

Vaja läheb:

1 kg väiksemaid puhastatud kalmaari «taskuid» 

1 keskmine, peeneks hakitud sibul 

2 riivitud küüslaugu küünt

1/2 kruusi (125 gr) pikateralist riisi

2 kooritud ja peeneks hakitud tomatit

1/3 kruusi valgeid rosinaid

1/3 kruusi piinia pähkleid

1/4 kruusi peeneks hakitud peterselli

1/4 kruusi õli, 1/4 kruusi varuks

1/2 kruusi kuiva valget veini

1 1/2 kruusi tomati mahla

2 loorberit

Sool, pipar

Tee nõnda:

Puhasta kalmaarid luudest ja sisikonnast (kui on mingid jäägid), loputa korralikult ja kuivata paberiga.

Soojenda sügaval pannil 1/4 kruusi õli, kuumuta sibulaid, kuni pehmed, kuid värvi veel ei ole muutnud.

Lisa küüslauk, riis, tomatid, piinia pähklid, rosinad, petersell, sool, pipar ja sega hästi läbi. Vali ahjus kuumus 180 kraadi. 

Täida kalmaarid 2/3 täidisega

NB! Pea meeles, et riis paisub!

Sulge kalmeerid hambaorgiga. Soojenda ülejäänud 1/4 õli pannil ja prae kalmaare 2-3 minutit.

Aseta seejärel kalmaaritaskud kaanega ahju nõusse, vala peale valge vein ja tomati mahl, lisa loorberi lehed.

Küpseta ahjus umbes 1 h 15 min.

Mõõdud: 1 kruus = 250ml, 1/4 kruusi=69ml, 1/3 kruusi = 80ml

Õnne katsetamisel! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles