Jalaarst hoiatab: 4 asja, mida ei tohi joostes oma jalgadele teha

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Leung Cho Pan / PantherMedia / Scanpix

Jooksmine on tervisele mitmekülgselt kasulik ja väga kui seda teha õigesti, ei ole jalgadele kahju karta.

New Yorgi podiaater dr Casey Ann Pidich loeb Pure Wow vahendusel jooksjatele sõnu peale, milliseid levinud vigu peab oma jalgade tervise nimel kindlasti vältima.

Ilma sokkideta jooksmine

Sokkideta jooksmine on väga halb mõte. Sokid aitavad ennetada villide teket ja imavad endasse niiskust, mis liikumisel paratamatult tekib. Sokid on nagu lisa kaitsekiht su jalgadele.

Vales mõõdus tossud

Arsti sõnul tuleb jooksujalatsite puhul arvestada oma kõige pikema varba pikkust. Enamasti eeldatakse, et selleks ons uur varvas, kuid tegelikult on see vaid harva nii ja kõige pikem varvas on hoopis reas järgmine. Tossusid ostes jälgi, et see mahuks vabalt liikuma ja jääks veel varuruumigi.

Läbi valu jooksmine

Kui jalg valutab ja on isegi turses, on midagi väga tõsist lahti ja sellise jalaga joosta ei tohi. Tugeva jalavalu puhul tuleks jooks katkestada ja pöörduda arsti poole. Pärast pikka ja väsitavat päeva on paljudel jalad kergelt turses, kuid kui see tundub tavapärasest erinev, on see märk, et midagi on valesti.

Uute tossudega võistlemine

Mõneti on arusaadav, et tahad võistlema minna uute ägedate tossudega, mitte vanade käimadega. See on aga ränk viga, mida võid juba paar kilomeetri pärast sügavalt kahetseda. Jooksutossud on tehtud sellistest materjalidest, mis liibuvad su jala ümber ja tekitavad teatud vormi, mis on ainulaadne vaid sinu jalgadele. Selle vormi tekkimiseks kulub aga veidi aega, mistõttu tuleb tossud tasahaaval sisse joosta, et need jalgadele liiga ei teeks. Kui sa ei ole jõudnud uusi jalatseid korralikult sisse joosta, mine võistlema oma truude jooksutossudega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles