Murelik Eesti lapsevanem massilise andmelekke kohta: «Minu lapsele võib see saada saatuslikuks!»

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Radar» avastas massilise infolekke Eesti koolide haldamise infosüsteemis EKIS, kus on aastaid avalikult üleval rippunud sadade laste delikaatseid andmeid sisaldavad dokumendid, sealhulgas ka psühhiaatrilised hinnangud laste vaimsele tervisele.

Murelik lapsevanem ütles «Radarile» keerutamata, et selline asi võib tema lapsele osutuda saatuslikuks. Dokumendid, mis lekkisid, sisaldasid väga delikaatset infot perede olukorra, laste psüühilise käitumise ja ka peres toimunud traagiliste sündmuste kohta. «Hullemal juhul võivad need ka aastakümneid hiljem kedagi täiskasvanuna veel mõjutada,» ütleb Innove hariduse tugiteenuste agentuuri juht Nele Labi.

PPA vanemkorrakaitseametnik Kristel-Liis Kaunismaa lisab: «Siin võib mängu tulla pahatahtlikkus, tagakiusamine või selle lapse topelt ebamugavasse olukorda panemine, kui need dokumendid peaksid sattuma kolmandate isikute kätte.»

«See olukord tuleb võimalikult kiiresti lõpetada ja selgeks teha, miks selline asi sai üldse juhtuda,» ütle andmelekke kohta õiguskantsler ja lasteombudsman Ülle Madise.

Värskes «Radaris» annavad lekke kohta aru nii infosüsteemi omanik Haridus- ja teadusministeerium kui ka koolijuhid, kes dokumente registrisse üles laevad. Küsime kommentaare ka lastevanematelt, kelle laste pildid ja isiklikud andmed kõigile tutvumiseks aastaid EKISes üleval on olnud ja uurime, miks järelvalveorganid leket juba varem pole tuvastanud.

Kes lekke eest vastutab ja kas selle põhjus on tehniline rike või inimlik eksimus, näete täna kell 20, Kanal 2 telemagasinis «Radar».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles