Üllatav põhjus, miks avokaado ei ole vegan

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avokaado.
Avokaado. Foto: Volodymyr Melnyk / PantherMedia / Scanpix

BBC telesaates «QI» küsiti saatekülalistelt, milline vili kiivi, avokaado ja meloni seas ei ole vegan. Suur oli kõigi üllatus kuuldes, et seda ei ole neist tegelikult mitte ükski.

Saatejuht Sandi Toksvig selgitas, et põhjus peitub mesilaste tööjõu ärakasutamises, edastab Metro. «Avokaado ei ole vegan samal põhjusel, miks mesi ei ole vegan,» rääkis ta. «Neid ei oleks ilma mesilasteta olemas ning mesilasi kasutatakse nende saamiseks «ebaloomulikul moel».»

Kuna avokaadosid on nõnda raske looduslikult kasvatada, sõltub saak mesilastest, kes sõidutatakse väga pika maa tagant istandustesse kohale, et nad puid tolmeldaksid.

Rändmesindust peetakse aga loomse tööjõu ebaloomulikuks kasutamiseks, mistõttu läheb see vastuollu vegnluse põhimõtetega. Samal põhjusel ei saa veganiks pidada ka muid köögivilju, mille istandustes kasutatakse rändmesinduse abi.

Saates välja öeldu tekitas laialdasema arutelu, millele vastas Plant Based Newsi vahendusel ka The Vegan Society esindaja Dominika Piasecka. «Me oleme teadlikud sellest, et põllumajanduses kasutatakse sageli meetodeid, mis teevad loomadele kaudselt kahju, kuid paraku ei ole igakülgne kahju loomadele tänapäeval suuremas osas põllutööstuses kas võimalik või praktiline,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles