Uuring: miks elustiilinõustamine rasedatele nii oluline on?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pregnant woman checking blood sugar level. Gestational diabetes. Pregnancy health
Pregnant woman checking blood sugar level. Gestational diabetes. Pregnancy health Foto: Arturs Budkevics / PantherMedia / Arturs Budkevics

Elustiilinõustamine raseduse ajal ja peale seda vähendas märkimisväärselt naiste veresuhkru ainevahetuse häireid aasta peale lapse sündi, selgus Soome uuringus. 

Helsinki ülikooli uuring, mis keskendus rasedusaegse diabeedi mõjutamisele elustiilimuutustega, leidis, et nõustamine vähendas veresuhkruprobleemide tekkeriski 36 protsenti, vahendab ülikooli koduleht

Vastupidiselt levinud arvamusele mõjutab rasedusaegne diabeet ja metaboolne sündroom ka normaalkaalus naisi. Soomes diagnoositakse rasedusaegne diabeet 18 protsendil lapseootel emadest. Lisaks sellele, et mõjub halvasti nii emale kui lapsele, tõstab seisund tulevikus diabeediriski seitse korda. 

Emilia Huvineni väitekirjas selgus, et elustiilinõustamine mõjutas naise tervist ka peale sünnitust. Aasta peale lapse ilmaletoomist oli nõustamisgrupis 82 protsenti vähem glükoosi ainevahetushäireid kui kontrollgrupis.

Rasedusaegne diabeet võib esineda ka normaalkaalus naistel. Kõige rohkem esines seisundit naistel, kel oli seda juba varem esinenud, sõltumata kehakaalust, selgus andmetest. Metaboolset sündroomi esines kolmandikul ülekaalulistel naistel ning 11 protsendil neist, kes olid enne rasedust kerges ülekaalus. Uurimus rõhutab veresuhkru mõõtmise olulisust raseduse ajal, olenemata naise kehakaalust. Samuti ei tohiks unustada rasedusaegse diabeediga naiste tervise kontrollimist peale sünnitust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles