Uuring: sellel mõnusal harjumusel on su ajule kahjulik mõju

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: stocksnap

Mõnus pärastlõuna... Kas sa ärkasid alles üles? Sel juhul on see artikkel just sulle.

Me kõik teame, et liiga vähe magamine mõjub halvasti meie tervisele. Värske uuring aga näitab, et ka liigne uni võib olla kahjulik.

Neuroteadlased Westerni ülikoolist uurisid rohkem kui 40 000 inimest. «Me tahtsime salvestada inimeste uneharjumusi üle terve maailma,» selgitab teadlane Adrian Owen. «Muidugi on tehtud palju väiksemaid uneuuringuid laboratooriumites, kuid me tahtsime teada, kuidas pärismaailmas magatakse.»

Umbes pooled vastanutest teatasid, et magavad vähem kui 6,3 tundi öö kohta, mis on umbes tund vähem soovituslikust. Selgus ka, et osalejad, kes magasid neli või vähem tundi, olid kognitiivsetelt võimetelt oma tõelisest vanusest üheksa aastat vanemad.

Selgus ka, et kognitiivse võimekuse jaoks on parim unetundide arv kõikide inimeste jaoks seitse-kaheksa tundi ööpäevas ning kui magada vähem või kauem, langeb tugevalt ka võimekus.

Sama on kinnitanud ka eelnevad uneuuringud. Nii kognitiivsele võimekusele kui ka näiteks südametervisele on optimaalseim unetundide arv seitse kuni kaheksa, vahendab MSN.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles