Vanakooli maitseelamused täispiimast: piimakissell ja roosamanna

Kairi Oja
, Toiduportaali Maitsemeel toimetaja, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kes meist siis piimakisselli ei mäletaks?
Kes meist siis piimakisselli ei mäletaks? Foto: Jaanika Anton

Sul pole veel ideid, mida nädalavahetusel magustoiduks teha? Premeeri ennast või oma lähedasi lapsepõlvest tuttavate magustoitudega, mis maitsevad sama ehedalt ja mõnusalt kui vanaema tehtud hõrgutised.

Vihmasesse õhtupoolikusse või hoopis hommikusöögilauale üllatuseks sobib ideaalselt tõeline Eesti köögi klassika – suussulav piimakissell ja hõrk mannavaht. «Magustoidud valmivad kiirelt ja lihtsalt, nii et suud saab magusaks ilma nädalavahetuse väärtuslikku aega pikemalt kulutamata,» rääkis Maitsemeelele toidublogija Jaanika Anton, kes on koostöös Alma piima tootjaga kokku pannud nostalgiliste magustoitude retseptid, milles on paslik kasutada ideaalis just täispiima. 

Suussulav piimakissell lapsepõlvest

Vaja läheb:  

1 l 3,8-4,2% täispiima

5-6 sl suhkrut

1 tl vanillisuhkrut

4 sl kartulitärklist

serveerimiseks marju või meelepärast moosi

Valmistamine:

Sega potis piim, suhkur ja vanillisuhkur ning kuumuta keemiseni. Lisa segule 0,5 dl veega segatud tärklist, kuumuta segades keemiseni ning tõsta siis tulelt.

Jaga kissell magustoidukaussidesse, puista peale suhkrut ja serveeri marjade või moosiga.

Taevalik roosamanna vanaema retseptisalvest

Vaja läheb:

250 ml sõstramahla või muud naturaalset mahla

750 ml vett

maitse järgi suhkrut

2 tl vanillisuhkrut

1,5 dl mannat

meelepärases koguses 3,8-4,2% täispiima

Mannavaht ehk mannakreem on eestimaalaste kodudes ajatu «hitt», mida paljud tänastest täiskasvanutest seostavad oma lapsepõlvega.
Mannavaht ehk mannakreem on eestimaalaste kodudes ajatu «hitt», mida paljud tänastest täiskasvanutest seostavad oma lapsepõlvega. Foto: Jaanika Anton

Valmistamine:

Kuumuta potis mahl, vesi ja suhkur keemiseni, nirista vispeldades sisse manna ja keeda madalal kuumusel viisteist minutit.

Lase veidi jahtuda ja mikserda segu seejärel vahule. Maitsesta vanillisuhkruga ja serveeri koos külma maapiimaga.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles