Proua Aedvilja kuus aedviljavärvilist sügisrooga

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sidrunimaitseline kõrvitsapüreesupp.
Sidrunimaitseline kõrvitsapüreesupp. Foto: Laura Riihelä/”Proua Aedvilja värvilised toidud”

Soomlasi rohkem aedviljausku pöörata püüdva Pirjo Toikkaneni parimate aedviljavärviliste toitude kogumik tõlgiti nüüd ka eesti keelde. «Koos juustulisaga saab ahjus küpsetatud aedviljadest hõlpsalt sooja salati,» kõlab rõskesse sügisesse sobiv kokandussoovitus naiselt, keda Soomes kutsutakse ka Proua Aedviljaks.

«Minu uus suur lemmik on brokolini, mida meil kutsutakse ka varsspargelkapsaks,» ütleb tuntud Soome kodundusõpetaja, toidu(aja)kirjanik ja -blogija Pirjo Toikkanen. Oma lustliku hüüdnime Proua Aedvili sai naine töökaaslastelt ja meedialt aastatuhande alguses, kui hakkas riikliku terviseprojekti tuules ärgitama soomlasi rohkem aedvilju sööma. Tema rahvaharidustöö paistis sedavõrd silma, et omaaegse ettevõtja ja metseeni Alfred Kordelini sihtasutus andis talle autasu Soome toidukultuuri edendamise eest.

Praegu põhjanaabrite hulgas Ühendriikidest tulnud lehtkapsa või aasiapärase paksoi ja mangoldiga samavõrd trendikat brokolinit peab Toikkanen tavalisele brokolile ehk spargelkapsale vahvaks vahelduseks. See on tuttavast sugulasest ehk isegi pisut tugevama iseloomuliku maiguga, leiab ta. Ometi pole see sümpaatia vähendanud Proua Aedvilja pikaaegset armastust brokoli vastu, mis on tema külmkapi köögiviljasahtlis alati olemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles