Põnevust kui palju! Kes võidab Kuldnõela?

Kristina Herodes
, Arteri ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanna Haring, Monton
Hanna Haring, Monton Foto: Risto Riig

Eesti mainekaim moeauhind Kuldnõel tähistab 20. sünnipäeva. Kes on need kolm parimat moeloojat, kes sel aastal nomineeritud Kuldnõelale ja Hõbenõelale?

Kulndõela nominendid:

Hanna Haring, Monton
Hanna Haring, Monton Foto: Risto Riig

Hanna Haring ja Monton

Tööstusdisain on kõige keerukam valdkond, kus moelooja midagi kõneväärset, originaalset ning samal ajal kaubanduslikult edukat korda saab saata. Kõiki neid märke eraldi maha tulistada on veel realistlik – aga korraga?! Montoni naistekollektsiooni peadisainer Hanna Haring on kahtlemata ere talent, kelle kontole võib kirjutada suure osa sellest, miks see märk pikka aega säravalt silma on jäänud. Kuid kindlasti ei saa unustada fakti, et selle mahuka märgi edu taga rassib tegelikult terve andekas disainerite tiim. Montoni etteaste Tallinn Fashion Weekil pakkus paljude moefännide hinnangul eredaimat elamust, samuti võime just seda loovtiimi süüdistada selles, et meie sportlased hiljutisel olümpial rahvusvaheliselt moepressilt nõnda palju kiitust ja stiilipunkte teenisid.

Montoni kollektsioon on hoogne, moodne, funktsionaalne ja vitaalne nagu tänapäeva naiste elustiil. Kuid see pole niivõrd tänase täistabamus kui just homsete stiilirütmide peegeldus, mis Hanna loodud asjad ihaldusväärseks muudab.

Kriss Eglite, NVbyK
Kriss Eglite, NVbyK Foto: Riina Varol

Kriss Eglite ja NVBYK

Moeliselt terava väljenduslaadiga ehtedisainer Kriss pani oma kollektsioonile New Vintag by Kriss aluse aastal 2011 ning on nüüdseks üles ehitanud rahvusvahelise impeeriumi. Nimevalikusse on peidetud autori vaated: luua midagi uut, unustamata vana, et tulemus oleks ajatu ning veetlevalt vastuoluline nagu naised ise. Krissi loominguline keel on suurejooneline ja selge, ta usub julgusse, unikaalsusse ning sellesse, et iga hetk on tähistamist väärt. Leidus palju naisi, kes mõistsid keelt ja ideoloogiat, mida ehtesarja looja pakkus. Disainer teab, et ehe pole mingi niisama lisand ega tähenduseta aksessuaar, ehtel peab olema piisavalt tugev iseloom, et toetada omanikku. Esialgu kinkisid need ehted jõudu ja isikupära naistele, nüüd on jõutud ka meest ja laste kollektsioonideni.

Kristel Kuslapuu
Kristel Kuslapuu Foto: Nicholas Kristiansen

Kristel Kuslapuu

Kõige kosmilisema fantaasialennu suudab Kristel edasi anda vaid kahe juraka varda ja lõnga abil – eelistatult omaenda kahe käega. Mida kõike ta ühe kunstiteos-kampsuni sisse kududa ei suuda! Terveid pikki lugusid isiklikust elust, teravat ning sarkasmiga timmitud ühiskonnakriitikat, märgisüsteeme ja sümboleid, kõige pimedamaid saladusi ja hirme. Kristeli talent on nii ere, et isegi ülepakkumise all ägav ning konkurentsist kihisev moemaailm märkas seda otsekohe. Maailmas pole mitte kedagi teist, kes mõtleks ja väljendaks end loomingu kaudu nii nagu Kristel Kuslapuu.

Pole just palju disainereid, keda on kutsutud maailma trendiloovatele moenädalatele oma kunsti näitama enne, kui selle taha oleks haagitud mingeidki ärivankreid. Kristeli ainulaadsed kudumid on omamoodi kultusobjektid, mida ei saa kunagi maailmas olema nii palju, nagu on soovijaid.

Tema mitmekordselt nihkes esteetika esmapilgul ehmatab, siis paneb pead murdma, ning enne kui arugi saad, oled võlutud. Veel pikka aega pärast seda inspireerivat kohtumist tajud, et kusagile mälestuste kõvakettale on kootud kordumatu jälg.

Hõbenõela nominendid:

Inga Vatsk-Laasner, IVL
Inga Vatsk-Laasner, IVL Foto: Kertin Vasser

Inga Vatsk-Laasner ja IVL

Kui Inga elaks kusagil moemetropolis ning oleks sealses glamuuriliigas modelli, DJ ja muusiku imekauni kaasana sama tuntud nagu Tallinnas, lükkaks ta oma hoogsa eneseväljendusega moekunsti keeles kindlasti kokku koormate viisi pappi. Aga Ingale meeldib just Eestis toimetada ning oma imenunnude mõmmimantlite, bohokleitide ja kiiksuga komplektidega siinset moerahvast rõõmustada. Andekas naine on moealal tegutsenud poole elust, iseendale juba ammu kostüüme kõpitsenud ja nendega seltskonda rabanud. Teadliku, oma nimetähtedega kollektsiooniga tuli ta lagedale 2017 ning äratas kohe tähelepanu kordumatu käekirja ja muheda eneseirooniaga. Ingal on erakordne oskus pista stiiliblenderisse hooletus, ulakus, seksikus ja isepäisus. Tema moekunsti ei õnnestu pressida mingite stiilireeglite raamistusse. See on moemaailmas, kus iga ideed vähemalt seitsekümmend korda korratud, juba väga tõsine saavutus.

Katrin Aasmaa
Katrin Aasmaa Foto: Kertin Vasser

Katrin Aasmaa

Sünnipärase mässumeelse DNAga moerebeleid leidub vähe nii Eestis kui ka kõigi moepealinnade peale kokku. Eriti haruldased on aga need loovnähtused, keda õnnistatud talendi kõrval terase ühiskonnasilma ja vaheda huumorimeelega. Lisaks originaalsusele ja julgusele on vaja tunnetust, lugude rääkimise oskust ja värsket vaadet, et näha asju teisiti. Katrinis on kõik need jooned olemas. Vähe sellest – tema sporti, tänavamoodi, nõukaaja pärandit ja keskturu maitsepaabelit kokku miksiv stiil on üks väheseid tõeliselt edukaid integratsiooniprojekte. Venekeelsed hõiked muutuvad muhedaks ja lahedaks nii eesti kui ka vene kogukonna silmis ning Lasnamägi või Ida-Virumaa, kus panelkad kohtuvad sibulkuplitega ning viinaaurud viirukiga, on noore moelooja meelest siiralt lahe ja kordumatu inspiratsiooniallikas.

Liisa Soolepp
Liisa Soolepp Foto: Virge Viertek

Liisa Soolepp

Tartust pea otseteed rahvusvahelisele moeareenile matkanud Liisa eelistab oma ideid väljendada masinkudumite kaudu. Liisa ei lärma moekeeles, kuid tema disain teeb end kuuldavaks, nähtavaks ja meeldejäävaks. Ta suudab luua maailma juurde midagi värsket ja võluvat, samas pehmet ja kantavat.

Mustrimaagia on valdkond, kus loovhing juba pikalt lammutab, tema mustrilised mantlid on aastate jooksul kujunenud üheks autori signatuurtooteks. Disainerimood on juba oma olemuselt säästlik, kuna asjad ei valmi üheks hooajaks, vaid pigem eluks ajaks, kuid jääkide kasutamine millegi uue ja ilusa loomiseks pakub moekunstnikule ka eraldi huvi. Liisa käekirjas kõlab põhjamaine rahu kokku rännakutega müstikas ja ajaloopärimustes.

Võitjad selguvad 17.10

Tallinn Fashion Week toimub Kultuurikatlas 17-20.oktoobril.
Kuldnõela gala toimub suurejooneliselt kohe Eesti tähtsaima moemaratoni avapauguna, kolmapäeval kell:20. Laval kõiki 6 talendi looming. TFW esitleb Absolut, Kuldnõela moegala Kaubamaja.
Lisanfo: estonianfashion.eu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles