Lady Gaga räägib avalikult enesetapust

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP / Scanpix

Lady Gaga on võtnud südameasjaks, et enesetapust rääkimist ei käsitletaks enam kui tabuteemat. 

Laulja teeb koostööd Maailma Terviseorganisatsiooni peadirektori doktor Tedros Adhanomiga, et sõnum vaimse tervise murede märkamisest jõuaks avalikkuseni.

«Häbi, hirm ja mittemõistmine on tunded, mille all riskigrupis olevad inimesed kannatavad ja sellepärast jäädakse ka abiga hiljaks,» sõnasid Lady Gaga ja doktor Adhanom.

Lady Gaga tõi enesetappudest rääkides eraldi välja moedisainer Kate Spade’i ja kokk Anthony Bourdaini, kes mõlemad sel aastal endalt ise elu võtsid. «Enesetapp on kõige ekstreemsem ja nähtavam sümptom vaimse tervise probleemidest, millele tähelepanu pööramisega hiljaks jäädakse,» sõnas laulja.

Staar ja doktor Adhanom tõid ka välja, et vaimse tervise probleemid puudutavad elu jooksul ühte inimest neljast ja eriti suures ohus on noored.

«Hoolimata probleemi suurusest, ei räägi me sellest avalikult või ei oska abivajajat aidata. Perekonnas ja kogukonnas tihti vaikitakse, sest mure vaimse tervisega tundub häbiväärne ja annab signaali, et oleme ise oma kannatustes süüdi,» sõnasid nad.

Lady Gaga julgustab vaimse tervisega hädas olevaid inimesi häbitundest võitu saama, tuues välja, et enesetapp on maailmas 15-29 aastaste inimeste surmapõhjustest teisel kohal, kirjutab Stylist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles