Märgid, millest võib välja lugeda, et keegi on sulle silma peale pannud

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Scanpix

Armastab, ei armasta? Karikakra õielehtede väljakiskumisest ei tolku, et teise tunnetest aru saada. Kui temalt selle kohta otsesõnu küsida ei julge, vaata lähemalt, milliseid vihjeid võib teaduse abil välja lugeda.

Väljaandes Psychological Bulletin avaldati põhjalik uuring, milles loetleti vähemärgatavaid signaale, mis me välja saadame, kui meile keegi meeldib. Teadlased analüüsisid rohkem kui 50 uuringut, mis on vaadeldud eri kultuurides külgetõmbele viitava kehakeele tunnuseid.

Leiti, et enamikus kultuurides annavad seksuaalsest külgetõmbest märku sellised käitumised nagu silmside, naeratamine, laginal naermine ja vestluse alustamine. Läänekultuuridele on flirtimisele iseloomulik ka teise käitumise imiteerimine ja peaga noogutamine.

Uuringu juhtaur R. Matthew Montoya selgitusel annavad meeldivusest märku konkreetsed käitumised ja need on üleilmselt üsna samasugused. Näiteks kuuluvad sinna alla ka usalduse loomine, milleks minnakse teisele füüsiliselt lähedale ja tuntakse huvi selle vastu, mis tal öelda on. «Kui meile keegi meeldib, siis käitume nii, et võita tema usaldus,» võttis Montoya uuringu tulemused raportis kokku.

Tänu uuringute laiahaardelisele valikule õnnestus teadlastel kummutada ka mitu müüti, mis laialt levivad. Näiteks ei leitud mingeid tõendeid selle kohta, et naised annaks oma huvist mehe vastu märku juustesalguga mängides. Samuti ei ole ole huvi tunnuseks kulmude kergitamine, kätega žestikuleerimine, riiete kohendamine, käte avamine ja keha ettepoole kallutamine.

Teadlaste sõnul võivad need teadmised inimestel kasuks tulla mitte ainult romantiliste suhete loomisel ja kohtingutel käies, vaid ka igal pool mujal, näiteks sõprussuhteid luues ja kolleegidega suheldes.

Montoya selgitusel ei tähenda need käitumised alati romantilist huvi, vaid ka lihtsalt huvi teise inimese vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles