Itaalia restorani «La Dolce Vita» omanik Danilo Venturini: me ei söö selleks, et elada, vaid elame selleks, et süüa!

Kairi Oja
, Toiduportaali Maitsemeel toimetaja, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beef carpaccio: starter based on raw beef, lemon, Parmesan olive oil and rocket
Beef carpaccio: starter based on raw beef, lemon, Parmesan olive oil and rocket Foto: Restoran La Dolce Vita

Itaalia köögi alustala moodustavad lihtsad elemendid, mis on pärit Itaalia pinnalt - näitkeks nagu oliivõli, juustud ja köögiviljad. Need kõik on oma maitse saanud Vahemere klimast. Ja küllap itaallased juba teavad, mida kõige selle hea kraamiga köögis pihta hakata!

Itaalia köök on kirju ning täis kontraste. Ning vaieldamatult väga omaäoline ja eriline. «Eriliseks teeb selle võrratu maa köögi ennekõike fakt, et riigi eri osade vahel on suured erinevused - seda tänu erinevatele traditsioonidele ja erinevatele klimaatilistele tingimustele lõuna merelise ja põhjapoolse ala mäestikukliima vahel,» rääkis Tartus tegutseva Itaalia restorani «La Dolce Vita» üks asutajaid ja omanikke Danilo Venturini. 

Itaallased armastavad pastat! 
Itaallased armastavad pastat! Foto: Restoran La Dolce Vita

Vahemere kööki peetakse muide üleüldse kõige tervislikumaks maailmas oma maaläheduse ja madala rasvasisalduse tõttu. 

«Itaalias on tuntud ütlus, et me mitte ei söö selleks et elada, vaid me elame selleks, et süüa, sest toit on osa meie kultuurist,  ja annab inimestele võimaluse ja ka põhjuse kokku saada,» rääkis Venturini. 

Tuntuim roog Itaalias on liialdusteta muidugi pasta, mida sellel maal valmistatakse ühtekokku üle 300 erineva variatsiooni. 

Spaghetti al pesto ehk üks klassikalisemaid Itaalia pastaroogi. 
 
Spaghetti al pesto ehk üks klassikalisemaid Itaalia pastaroogi.   Foto: Restoran La Dolce Vita

Teine «leivanumber» on Itaalias kahtlemata pitsa, kus, erinevalt muust maailmast, kasutatakse kaunis vähe komponente. «Meie pitsad küpsetatakse eranditult kõik puuküttega ahjus, täpselt niisamuti on see ka meie Tartus asuvas restoranis,» rääkis restorani teine omanik Rene' Faoro. «See on oluline, sest üksnes nii saavutame hõrguma maitse ja värskuse,» lisas ta.

Võiks öelda, et kõikide Itaalia pitsade aluseks on margherita - tomati ja mozzarella juustuga pitsa, mis on Venturini sõnul ühtlasi ka kõige populaarsem ja üldtuntum pitsa kogu Itaalias. 

Eelroad on Itaalia köögis samuti väga suure au sees. Ohtralt kasutatakse kala, liha, sidrunit ning juurvilju. 
Eelroad on Itaalia köögis samuti väga suure au sees. Ohtralt kasutatakse kala, liha, sidrunit ning juurvilju. Foto: Restoran La Dolce Vita

Magustoitudest hinnatakse sellel maal jäätist, mis on selgelt eristatav kogu maailma jäätistest. 

«Et mõista Itaalia köögikultuuri, tuleb seda proovida ja veelkord proovida! Nähes meid nii köögis kui restoranis toimetamas, veendute õige pea, et köögimaailm ja kõik toiduga seonduv on meile elustiil, Itaaliale ainuomane identiteet,» kinnitas Faoro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles