Naine pihib: sisetunne ütleb, et mehel on keegi teine

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

«Juba mõnda aega juba kahtlustan, et mehel on minu kõrvalt keegi teine. Otse küsides on ta seda küll praegu veel eitanud, aga vaistlikult ma tunnen, et nii see on. Öeldakse ju, et naised tunnevad ära, kui mehed neid petavad,» kurdab naine Perekeskus Sina ja Mina nõustamiskeskkonnas

«Kodus me peaaegu ei suhtlegi, ta istub õhtud otsa oma telefonis või arvutis ja kirjutab kellegagi. Kui küsin, kellega, siis vastab, et erinevate inimestega. Seksuaalvahekorras pole me samuti juba tükk aega olnud.

Tunnen, et ma enam ei jaksa niimoodi elada, olen kogu sellest pingest nii väsinud. Hetkel tundub, et ainuke põhjus, miks koos oleme, on meie tütar, aga lõpmatuseni see ju nii kesta ei saa.

Tahaksin üle saada sellest südamevalust ja meeleheitest, mis minu sees on, aga ma ei tea, kuidas. Kuidas leppida teadmisega, et 10 aastat koos oldud elu on läbi ja kuidas saada üksinda hakkama?»

Vastab pereterapeut, Gordoni perekooli koolitaja Marge Vainre:

«Teil on juba mõnda aega olnud kahtlus, et mehel on suhe teise naisega. loomulikult teeb see haiget. Mõte sellest, et ta varjab midagi, ei anna rahu. Rahulolematust süvendab ka läheduse puudus teie vahel. Tõepoolest, kaua ju nii jätkata ei saa, kui pole selgust ja vastuseid, mis teie suhtest edasi saab. 

Teie kirjast selgub, et olete juba mõnda aega kaalunud ka lahkuminekut, kuid sellele mõtlemine tekitab palju teadmatust ja ebakindlust. Oleks muidugi lihtsam, kui te oleksite ise veendunud, et teete õigeid valikuid. Kuid kas olete mõelnud, mis täpsemalt on see, millega lepiksite ja millega mitte, samuti seda, mis teid praegi kõige enam häirib või hirmutab? On see mehe võimalik truudusetus ja sellest usaldamatus ka edaspidi? Või see, et ta veedab palju aega arvutis ja teie tunnete end kõrvalejäetuna? Või hoopis see, kuidas ilma temata hakkama saada, kui suhe puruneks – ning omakorda, mis selles kõige hirmutavam oleks? 

Küllap olete juba neile küsimustele mõelnudki ja mitmed asjad on omavahel ka seotud. Kuid oletan, et ega te enne rahu ei saaks, kui need teemad mehega päevakorda võtaksite. Seda enam, et praegu on teil vaid kahtlused. Isegi kui te arvate, et mehe muutunud käitumise põhjus on teine naine, ei ole mitte niivõrd selle tõe teadasaamine praegu esmatähtis, pigem see, mis teie suhetes toimunud on, mis puudu on. Pole mõtet aega ja närve kulutada tema paljastamisele, võtke üles see, mida saate enda nimel väljendada, mida teie vajate.

Igaühel on ju õigus oma õnnele ja väljendada, mis talle suhetes tähtis on. Seega rääkige sellest, et vajaksite rohkem temaga lähedust, olulistest asjadest rääkimist, koosolemisi, ühesõnaga seda, mida ise oluliseks peate. Kõige selle juurde käib ju loomulikult tunnetus, et meil on vastastikku tore, saame olla teineteisega avatud ja usaldada. Hea suhe ei tähenda ju vaid kohustusi, vanemlikku rolli ja ühist majapidamist, vaid ikka kinnitusi, et ollakse teineteisele olulised, et ollakse suhtes vabal tahetel ega pea lunima armastust ega võitlema tähelepanu pärast kellegi teisega, sh arvutiga.

Kui olete juba piisavalt pikalt muretsenud, siis on viimane aeg öelda, et ei soovi suhet, mis valmistab teile meeleheidet ja teadmatust ning teid vaevab, kas tema ka teiega suhet tahab. Püüdke kindlasti vältida ründavat stiili, pigem öelge, et olete mures, vajate rohkem lähedust ja tema kohalolekut teie jaoks ning selgust. Olge valmis selleks, et ta võib samuti väljendada oma arusaamu suhetest, ootusi, võib olla koguni rahulolematust, kuid seegi on väga oluline, et mõista, kuidas jätkata. 

Sageli ongi nii, et peale pikki kooseluaastaid ollakse teineteisest eemaldunud, sest millegipärast ei saa rääkida olulistest asjadest. Igaüks aga saab võtta vastutust enda eest, mitte eeldada, et teine peab mind õnnelikuks tegema. Tuleb ise taibata, mida vajan jne. Vahel aitab kriitiline hetk, kui juba kaalul on lahkuminek, tuua välja olulisi asju ning seeläbi jõuda uuel ja juba sügavamal moel läheduseni. Ka kõrvalsuhe ei saa tekkida niisama ja see ei ole põhjus automaatselt kooselu lõpuks. Kuid jätkamiseks on väga oluline siiski vastutuse võtmine suhte õnnestumise eest, usaldus ja veendumus, et teine on otsustanud suhtesse jääda, sest tahab seda. 

Tulles tagasi alguse juurde – mõelge läbi, mis teile on oluline ning võtke see teemaks. Te ei saa tagasi meelerahu, kui lepite sellega, et valusad teemad jäävad rääkimata. Tehke ka vahet sellel, et võite olla hästitoimivad vanemad oma lapsele, kuid see ei ole sama, mis mees-naine suhe. Mõelge koos sellele, mis teid sidus ja teineteise juures köitis ning kuidas seda uuesti üles leida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles