Palju väärt põhjuseid, miks lapsele on vaja lemmiklooma

, Pereterapeut
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dirk Köbernik / PantherMedia / Scanpix

Lemmiklooma eest hoolitsemine toetab mitmekülgselt lapse arengut: füüsilist, keelelist, psühhosotsiaalset ja kognitiivseid oskusi. Ühtlasi tõstab lapse enesehinnangut, kirjutab Perekeskus Sina ja Mina koolitaja ja pereterapeut Kairit Kivimäe.

Lemmikloom loob teatud neutraalse fooni, mis vähendab lapse ärevust ja aitab kommunikeeruda tema kui kolmanda isiku kaudu teiste inimestega.

Uuringute käigus on selgunud huvitav nähtus, et lapsed, keda on väärkoheldud, eelistavad mängida pigem loomamänguasjadega kui nukkudega, sest loomad tunduvad neile turvalisemad.

Vaimse tervise ja meditsiini valdkond toetab loomateraapiat paljudes erinevates olukordades, näiteks ärevuse leevendamiseks. On leitud, et see on väga tõhus ravimise viis. Ainuüksi looma puudutamine alandab emotsionaalseid pingeid ja ärevust ning samas ka alandab südamelöögi sagedust ja vererõhku. Vahetu kontakt loomaga vallandab meis õnnehormoonid.

Oma praktikas meenub situatsioon, kus vanemate lahutuse järel tuli nende 8-aastane poeg minu vastuvõtule ja kui küsisin, et mis teda aitab selles keerulises olukorras, vastas tema, et räägib oma koeraga, kes kuulab, mõistab ja aitab paremini valuga toime tulla. Ainuüksi looma kohalolu loob parema õhustiku ja usalduse.

Lemmikloom pakub suurt rahulolu mitte ainult lapsele, vaid meile kõigile. Emotsionaalses plaanis annab armastust, ehedust, usaldust, rõõmu jms; sotsiaalses plaanis soodustab suhtlemist teistega, pakub seltsi ja seeläbi vähendab üksindustunnet; füüsilises plaanis aitab loom tekitada turvatunnet vahetu kontakti kaudu.

Lemmikloomad on väga tänuväärsed olendid. Nende kaasamine kasvatusprotsessi pigem arendab last.

Hea nipp! Palu lapsel vaadata looma silmadesse ja mõelda, mida räägiks loom lapse kohta ja millisena ta teda näeks. Nii mõnigi kord aitab see lapsel sõnastada oma minapilti objektiivsemalt ja positiivsemalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles