Kui kaua saab enda pesemist edasi lükata?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lee Torrens / PantherMedia / Scanpix

Inimesi on igasuguseid. Kui mõni tahab end pärast väiksematki füüsilist pingutust puhtaks loputada, siis mõni teine on rahul ka sellega, kui saab end pärast trenni niiske lapiga üle pühkida ja juustesse kuivšampooni pihustada.

Igaüks iga päev duši all ei käi. Aga kui tihti siis seda tegema peaks? Dermatoloog Dendy Engelmani sõnul peaks end veega puhtaks pesema vähemalt iga kahe kuni kolme päeva tagant. Kui duši all käia harvem, koguneb juba nahapinnale nii palju baktereid ja mustust, et see võib põhjustada põletikku, kirjutab Women’s Health.

Engelmani selgitusel peaks aga hoiduma ka teisest äärmusest, sest liiga sagedane duši all käimine ei ole samuti hea. Ülepesemisest annavad märku näiteks kuiv ja sügelev nahk. Kuna enamasti pesevad end inimesed liiga sooja veega, siis kuivatab see nahka ja põhjustab nahaärritust, sest kuum vesi võtab nahalt ära tema loomuliku rasu.

Duši all või vannis käimise sagedus sõltub aga kõige rohkem elustiilist, sest aktiivse eluviisiga inimesed peavad end loomulikult tihemini pesema. Nahale seisma jäänud higi tekitab vistrikke, eriti kui see on segatud bakterite ja meigijääkidega. Kui ikka higi hakkab trennis voolama, tuleb end pärast kohe ära pesta.

Pesemissagedust mõjutab palju ka õhuniiskus, sest niiskuse tõttu higistab keha rohkem. Kuiva õhu korral saab pesemist veidi rohkem edasi lükata.

Tavaliselt pestakse ennast ikka korra päevas. Kareda vee puhul võib nahale koguneda mineraale ja nahk läheb kergemini väga kuivaks. Selle vältimiseks tuleks kasutada veidi jahedamat vett ja end pärast pesemist kreemiga niisutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles