Kuidas moslemid mõjutavad moodi

Sigrid Kõiv
, Arteri juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaated näitusesaali kinnitavad, et islamitarid on sama edevad kui kristlannad ja hijabegi on on sajale erinevale maitsele.
Vaated näitusesaali kinnitavad, et islamitarid on sama edevad kui kristlannad ja hijabegi on on sajale erinevale maitsele. Foto: John G. Mabanglo

San Francisco kunstimuuseumis avati septembri lõpul moslemimoe näitus. Kellel sinnakanti enne uut aastat asja, võiks näituse oma kultuuriprogrammi lülitada, sest korraldajate kinnitusel on see esimene kord, kui ühte saali on kogutud ülevaatlik kollektsioon religioosseid tavasid järgivast hiigelsuurest moeruumist.

Korraldajad olevat näituse idee saanud kaks aastat tagasi, kui Prantsusmaa keelustas burkini kandmise. Burkinid on 2007. aastal loodud ujumisriideid, mille autor on Liibanoni päritolu Austraalia disainer Aheda Zanetti. Algul olid need mõeldud islamiusulistele naisvetelpäästjatele. Tuues põhjuseks võimalikud islamivastaste rünnakud randades, keelasid 2016. aasta suvel mitu Prantsusmaa rannikulinna burkini kandmise. Prantsusmaa ülemkohus tühistas keelu.

Tüli toonud algupärane burkini on San Francisco kunstimuuseumi näitusel vaatamiseks väljas. Terve hulga moslemimaadest pärit kunstnike kõrval on islamireeglite moetõlgendajatena näitusel ka Yves Saint Laurent, Dolce ja Gabbana, Nike spordihijab ja veel paljud teised.

Vogue’i moevaatlejad osutavad, et näitus tuleb ajal, kui mitmesse luksusmoebrändi on tekkinud ilmselgelt islamielemente. Möödunud kevadel kandsid Marc Jacobsi modellid turbaneid, aasta tagasi kattis Jean Paul Gaultier oma modellide pead salliga. Selle sügise moesoovitustes on pearätte märgatud Calvin Kleini, Versace, Diori, Gucci ja paljude teiste kollektsioonides. Üks Gucci modelle kandis isegi niqāb’it!

Islami mõjulepääsu moes ennustas kaks aastat tagasi siinsam

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles