Reisi nii, et majutus ja toit oleks tasuta

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
WWOOF on hea võimalus maaeluga tutvumiseks
WWOOF on hea võimalus maaeluga tutvumiseks Foto: SCANPIX

Tänapäeva maailm on täis võimalusi igale maitsele. Pakettreisid on hea ja mugav viis nautimaks uut riiki nädal-kaks, kuid kohalik elu-olu sel moel reisides väga tuttavaks ei saa. Organisatsioon WWOOF pakub aga võimalust reisida nii, et majutus ja toitlustus on täiesti tasuta!

Tunned, et tahaksid reisida, kuid esiteks ei viitsi minna jälle suvalisele «olen-palmi-all-ilus» reisile ning individuaalreisiks ei pruugi jätkuda piisavalt raha? Ära heida meelt, sest võimalusi põnevateks, kuid odavateks seiklusteks on väga palju! Üheks neist on organisatsioon WWOOF.

WWOOF on ingliskeelne lühend väljendist World Wide Opportunities on Organic Farms (Ülemaailmsed võimalused mahetaludes - toim.). Süsteem on lihtne – vabatahtliku töö eest pakub mahetalu majutust, toitlustust ning õppimisvõimalust. Ehk siis – inimene aitab talus natuke tööd teha ning saab selle eest peavarju ja toitu. Vahetusprotsess vabatahtliku ja talu vahel põhineb usaldusel.

Kui WWOOF loodi 1971. aastal, siis Eestisse jõudis organisatsioon neli aastat tagasi. «2007. aasta kevadel toimus tudengite teaduskonverents, kus hakkaja tüdruk Aita Mets oli kuulnud WWOOFist ning oli veendunud, et see läheks peale ka eestlastele,» jutustas WWOOF Eesti praegune eestvedaja Karin Kilk (28).

Hea võimalus näpud mulda pista

Nii võetigi kampa hulk vabatahtlikke ning hakati läbi käima mahetalusid, kes võiksid asjast huvitatud olla. Praeguseks on Eestis 26 talu, kes on avatud nii kodumaistele kui ka välismaalastest vabatahtlikele.

«Wwoof'ima võib minna ju ka Eestisse, ei pea ainult välismaale minema. Kui mõnel linnainimesel puudub maakodu või -vanaema, siis on WWOOF hea võimalus näiteks nädalavahetuseks maale minna ja näpud mulda pista!».

Mis tööd täpselt mahetalus tegema peab, sõltub konkreetsest talust ja kokkulepetest. WWOOFiga võivad olla liitunud nii suuremad kui ka väiksemad talud, mis omavad valdusi alates väikestest maatükkidest kuni suurte aedade ning metsaaladeni. Nii võibki väga palju erineda ka abi, mida vabatahtlikud taludele annavad – külvamine, aiatööd, istutamine, rohimine, pakkimine, ehitamine jne.

Kõik oleneb kokkulepetest

Konkreetsem vabatahtlikult vajatav abi lepitakse kokku taluga enne vabatahtliku vastuvõtmist. Kuigi talunikud ise töötavad tihtipeale 7 päeva nädalas, siis WWOOF Eesti soovitab kuuetunnist tööpäeva kuus päeva nädalas, mis annaks ühe täispika päeva ja ka tööpäevade õhtud puhkamiseks, lõdvestumiseks ja ümbruskonnaga tutvumiseks.

«Kõik oleneb muidugi kokkulepetest, mille vabatahtlik ja talu omavahel loovad. Meil on ka mitmeid kogemusi, kus wwoof'ima minnakse lausa aastaks ja koos lastega,» tõi Kilk näiteid. Ajalisi piiranguid vabatahtlikuks minemisele pole, praktika varieerub nädalast-kahest kuni aastani.

«Selleks, et saada mingi maa talude kontakte, on vaja end ka registreerida ja maksta liikmemaks. Üldiselt jääb see 20 euro kanti, Eestis küsime 9 eurot. Alguses ei küsinud me liikmemaksu üldse, kuid tänavu kevadest selle siiski kehtestasime,» ütles Kilk ning selgitas, et maks pole tulu teenimise eesmärgil. Pigem on see administratiivsete kulude katteks, sest ka organisatsiooni vedamine on vabatahtlik töö.

Seoses organisatsiooni üha populaarsemaks muutumisega otsib WWOOF Eesti enda sekka ka hakkajaid vabatahtlikke, kes oleksid valmis seda arendama. «Meie kodulehelt leiab kontakte, kuhu huvitunud võivad helistada-kirjutada. Ootame enda sekka inimesi, kes oleksid valmis aeg-ajalt kokku saama, messidel käima ja WWOOFi tutvustama,» sõnas Karin.

WWOOFi eesmärgid
* anda kogemus mahepõllumajandusest ja ökoloogilisest eluviisist,
* anda võimalus kogeda elu maal,
* toetada mahepõllumajanduslikku eluviisi, mis nõuab palju käsitööd ega põhine kunstlike väetiste, taime- ja kahjurmürkide kasutamisel,
* pakkuda mahepõllumajandusest huvitatud ja sellega tegelevatele inimestele võimalust kohtuda, arutada, õppida ja kogemusi vahetada,
* pakkuda koos töötamise ja elamise läbi võimalust õppida tundma elu teises riigis.

Kui tahad minna wwoof'ima:
• Alusta kogu protsessiga umbes 3-5 kuud enne soovitud reisi algust
• Otsusta ära, millisesse riiki sooviksid vabatahtlikuna minna
• Külasta wwoof.org kodulehte, kust saad lingi oma soovitud riigi kodulehele
• Registreeru ning maksa ära liikmemaks, mille vastu saad antud riigi talude kontaktid
• Võta taludega ühendust ning püüa saada kokkulepped, kuhu, millal ja kauaks lähed

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles