Šokk suhtemaailmas: noored mehed tahavad vanemaid naisi (17)

Kristina Herodes
, Arteri ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti seltskonnataeva armastatud paar Beatrice Fenice ja Ed Labetski. 12 aastane vanusevahe ei takista olemast teineteise muusa.
Eesti seltskonnataeva armastatud paar Beatrice Fenice ja Ed Labetski. 12 aastane vanusevahe ei takista olemast teineteise muusa. Foto: Toomas Volkmann

Suure vanusevahega suhe märgib enamasti keskikka jõudnud meest, kes kaasa uuema mudeli vastu välja vahetab. Ühiskond pole näppu viibutanud. Nüüd teevad sama küpses eas naised ja korraga on teema kõigil hambus. Mis on vanematel naistel ometi viga, et nad endast nooremaid vahivad? Mis on noortel meestel viga, et nad vanemaid naisi jahivad?

„Seks on lihtsalt palju parem!“ lajatab Martin* (27) välja esimese põhjuse, miks ta elab koos endast 11 aastat vanema Eveliniga. „Elu on õppimiseks ja avastamiseks – ja vanemalt naiselt on, mida õppida! Eelmise, endast noorema kallima kõrval tundsin, et elu on nagu eksam. Ta oli kogu aeg nii pinges, närviline ja kriitiline. Teed ära või ei – voodis täpselt sama. Nüüd pole mingit stressi, naine tunneb ennast ja teab, mis talle meeldib. Elu on seiklus!“

Sama kinnitavad teisedki noormehed nii Eestis kui mujal maailmas, kel olnud küpsema naisega lühike romaan või pikk püsisuhe. Today kirjutab, et raamatu „Vanemad naised, nooremad mehed – uus võimalus armastuseks“ autorid Felicia Brings ja Susan Winter küsitlesid rohkem kui 200 noormeest ning sellest koorus välja huvitavaid tõdemusi, mis käivad kunagistele arusaamadele risti vastu.

Karismaatiline Robin Wright (52) on just selline enesekindel, küps naine, kellest noored mehed unistavad. Ka näitlejanna enda kallim on 18 aastat noorem.
Karismaatiline Robin Wright (52) on just selline enesekindel, küps naine, kellest noored mehed unistavad. Ka näitlejanna enda kallim on 18 aastat noorem. Foto: Sipausa

Noored naised on liiga isekad

Mitu meest tunnistab, et nad ei teinud teadlikult otsust just küpsema naisega suhe luua. See on lihtsalt paremini õnnestunud. „Asi on noortes naistes endis! Nad on nii väsitavalt obsessiivsed: tahan peret, lapsi, maja. Ja mees peab seda kõike pakkuma. Ainult nõudmised, ollakse nii isekad ja enesekesksed,“ ütleb Mihkel (34).

„Nägin meeletult vaeva, et Mari ära rääkida,“ ütleb Mart (23) omaealise kallima kohta. „Ja siis ta lihtsalt lebas, ei panustanud omalt poolt kuidagi. Nagu mõistatusmäng – ta ei reageeri, ta ei ütle ka midagi… Minu praegune suhe 30-aastase Kerstiga on täiesti teine asi: ta julgeb ise initsiatiivi võtta. Kui ma rappa lähen, võtab lihtsalt mu käe ja suunab. See on nagu pikk ja põnev maraton.“

Küpsem naine on põnevam, seksuaalselt atraktiivsem ja emotsionaalselt stabiilsem. Pole midagi kütkestavamat kui enesekindlus – see suureneb aastatega.

Tõsi, küpsed naised pole iial varem välja näinud nii kaunid ja nooruslikud kui praegu. Teadlik toitumine, treening ja ilutööstuse saavutused aitavad kauem noor paista. Kuid noored mehed ei armu vanemasse kaunitari teda omaealiseks pidades. Noort meest võlubki just enesekindlusega timmitud elukogemuse sarm.

„Noored naised on muidugi ilusad,“ nendib Kristjan (32). „Aga sa ei tea kunagi, mis sa ilusa paki seest tegelikult saad. Küpsemale naisele on elu juba tema iseloomu ja eluviis näkku kirjutanud. Kas ta on rõõmsameelne või igavene vinguja. Kas ta hoolib endast – mõni kaunitar laseb ju end pärast pulmi kohe käest.“

„Ma ei tea midagi seksikamat kui terane intellekt ja must huumorimeel, aga pole kohanud ühtegi noort naist, kellel see oleks,“ ütleb Nigel (37), kes suhtes 13 aastat vanema naisega. „Mõni naine on lihtsalt eriline ning tema ilu ei muutu ajas üldse, naise isiksus on see, mis mind võlub.“

Mõni vaimsete huvidega noormees lihtsalt ei viitsi noore kaunitari ebakindlusest tingitud probleemidega jännata, vaid leiab hingesugulase elukogenumate naiste hulgast. Suhteanalüütikud usuvad, et tänapäeval on pea kolmandik naisi vanuses 40–69 romantilises suhtes endast noorema mehega.

Ajad, mil naise n-ö turuväärtuse määrasid vaid noorus ja ilu, on muutumas. Hiljuti küsitles interneti kohtinguportaal EliteSingles 450 000 tutvumishuvilist ning selgus üllatav fakt: enamik 20–29-aastasi mehi eelistas endast vanemat naist. Vanemad mehed seevastu eelistavad endiselt nooremat kaaslannat.

Noormehed on varmad vanema naisega suhet looma, paraku ei kehti sama naiste puhul – enamik eelistab endast vanemat kaaslast. Sama küsitlus näitab, et noored naised soovivad lausa kümme aastat vanemat kaaslast. Põhjusena tuuakse välja turvatunne ja majanduslikud tagatised.

Maailm soosib vanusevahega suhteid

Miks üha enam suhteid sõlmitakse noore mehe ja vanema naise vahel?
Vanemad naised näevad aina paremad välja. Mehed on visuaalsed armastajad, see ei muutu mitte kunagi. Täna sa pruugi arugi saada, kas naine on 25 või 45.
Väärtushinnangud on muutunud. Naised ei otsi eeskätt majanduslikku kindlustatust, vaid elamusi. Paljud naised avastavad seiklusvalmiduse endas alles keskeas, noormehed seevastu just elu avastusretke alguses.
Naised ei soovi enam ebavõrdset positsiooni või olla domineeriva mehe tagala. Nooremad on valmimad aktseptima võrdsetel alustel suhteid. Mehelt ei eeldata, et ta alati maksaks – seda võib vabalt teha naine.
Suhteturg soosib küpse naise ja noore mehe kontakte. Hulk naisi avastab peale suhte purunemist, et omaealised kandidaadid on juba võetud, seevastu leidub külluses kaaslast otsivaid nooremaid mehi.
Ühiskonna tolerants on tõusnud. Paljud noormehed tunnistavad, et on alati salajas unistanud oma seksikatest õpetajannadest. Seni kardeti teiste hukkamõistu, kuid julgustavad eeskujud on aga need barjäärid murdnud. Suhteid luuakse tunde ajel eeldamata, et liit peaks kestma igavesti.

Kui nüüd otsad ühendada, võiksidki õnnelikult suhteid luua noored naised vanemate meestega ja noored mehed vanemate naistega. Kui viimased vaid suudavad oma hirmust ja eelarvamustest üle olla. Noormeeste seas eelistavad küpsemat kaaslast intelligentsed, loovad, edumeelsed ja seiklusvalmis natuurid. Mitmed tunnistavad, et omaealine naine on liiga igav, ei paku pinget. Lihtsakoeline rullnokk muidugi naerab „vanamuti armastajad“ valjuhäälselt välja ning valib ise võimalikult noore, lootuses teda valitseda.

Küpsemate naiste seas julgevad sama avantüüriga kaasa tulla vabameelsete vaadetega, seiklusvalmid ja enesekindlad naised.

Psühholoog Sam Owen usub, et vanemate naiste eelistamine on tingitud muutustest ühiskonnas, kirjutab Web MD. „Võrdsus kasvab ja soorollid pole enam nii ranged. Küpsem naine on põnevam, seksuaalselt atraktiivsem ja emotsionaalselt stabiilsem. Pole midagi kütkestavamat kui enesekindlus – see suureneb aastatega.“

Prantsusmaa president Emmanuel Macron ja tema abikaasa Brigitte.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron ja tema abikaasa Brigitte. Foto: Ludovic Marin

Julged eeskujud

Avalikkuse areenil jääb üha enam silma paare, kus temake on kümme või enam aastat küpsem ning kumbki pool kõnnib õnnelikult ringi näoga, et just tema on suhtes see pool, kellele erakordne õnn sülle langenud.

Brigitte (65) ja Emmanuel Macron (41) on ehk tuntuim näide, kuid samasuguseid paare on veel. Karismaatiline näitleja Robin Wright (52) tõi avalikkuse ette suhte Clement Giraudet’ga (34). Tilda Swintoni (57) kõrval on juba kümme aastat Saksa näitleja Sandro Kopp (39).

Mis neis suhetes toimub? Kõige riskivabam viis teada saada on minna kinno ja teiste ellu sisse piiluda. Nii Wright kui ka Swinton võtsid julgelt vastu provokatiivsed rollid: Robinit näeme armumas oma poja sõbrasse filmis „Adore“ ning Tildat noore kallima ihaldusobjektina loos „Io sono l’amore“.

Ashton Kutcher ja Demi Moore - pealtnäha isegi ei aimaks, et toonase paari vanusevahe oli 15 aastat.
Ashton Kutcher ja Demi Moore - pealtnäha isegi ei aimaks, et toonase paari vanusevahe oli 15 aastat. Foto: Brendan Hoffman

Seniajani mäletame Demi Moore'i ja Ashton Kutcheri liitu ajal, mil naine oli 42 ja mees 27. Milline skandaal see toona oli! Noormeest sõimati küpse naise mängukanniks ning Demit hurjutati liigse nooruseiha ja iluoperatsioonide pärast.

Ehkki vahel on küpsem naine noorema mehe nimel ka üle pingutanud – meenutagem või tänaseks karikatuurse kauniduse saavutanud Melanie Griffithit (61). Tema palju räägitud „noor kaasa“ Antonio Banderas (58) on daamist maas vaid tühise kolme aasta jagu.

Eesti pole kaugeltki konservatiivne ääremaa, kuhu uued suhtemustrid jõudnud poleks. Üks tuntumaid suure vanusevahega paare seltskonnataevas on Beatrice (48) ning Ed Labetski (36). Beatrice oleks justkui elav tõestus uskumusele, et noorem mees hoiab ka naise noorena – näib, nagu poleks ta seitsmeaastase suhte jooksul päevagi vanemaks jäänud. Aktiivsem pool suhte loomisel oli Ed – ta tegi kaheksa abieluettepanekut, kuni naine viimaks nõustus. „Enne seda kohtumist ei tahtnud ma kunagi abielluda,“ meenutab Ed, härdus hääles. „Aga kui tunned kindlalt, et on õige inimene, siis tahad. Beatrice kõrval saan ma ennast tunda iseendana. Selline naine, selline elu!“ Paar käib kõikjal koos ning mõlemad leiavad, et teine on tema loovust käivitav muusa. „Mulle tundub, et oleme kogu aeg koos olnud,“ ütleb Beatrice naeratades.

Beatrice (48) ja Ed Labetski (36) - 12-aastane vanusevahe ei takista abikaasadel olla juba seitse aasta teineteise muusaks.
Beatrice (48) ja Ed Labetski (36) - 12-aastane vanusevahe ei takista abikaasadel olla juba seitse aasta teineteise muusaks. Foto: Postimehe Arhiiv

Sallimatus naiste poolt

Kõige sallimatumad on noorema mehe ja vanema naise suhte osas noored naised. Ja üllatus-üllatus – ka vanemad naised ise. Tihti külvavad tigedust ahistavad reeglid iseenda peas. „Mina küll mingi noore kutiga ringi ei tõmbaks! Naisel peab eneseväärikust olema, pole vaja peast segi minna ja arvata, et oled igavesti noor,“ märgib 42-aastane lahutatud naine mõrult noorema kaaslase leidnud sõbranna aadressil. Teda vihastab, et teise elu näib lihtsam ja lõbusam, aga ka see, et eakaaslane näeb temast ebaõiglaselt parem välja.

„Täiega käivad närvidele need mutid, kes minuvanuseid kutte jahivad,“ teatab 24-aastane Helen mürgiselt. „Minul peaksid olema eelised, ma olen noorem ja ilusam. Aga mõni vanem naine tuleb, tal on rohkem raha, stiili ja enesekindlust, ning lihtsalt lööb mehe üle! See pole aus!“ Noored naised panevad küpsematele süüks, et nood üldse veel suhteturul tolgendavad, kui peaksid ammu eest ära astunud olema. Eestis on ju edumeelseid mehi haritud naiste kohta niigi vähe!

Noormehed ise ei näe suhte loomises küpsema kaunitariga enamasti mingit probleemi. „Alguses kartsin oma vanemat sõbrannat seltskonda kaasa võtta, mõtlesin, mis sõbrad ütlevad – oleme ülikoolikaaslased ja kõik umbes samas eas,“ meenutab Ivo (29) suhte algust üheksa aastat vanema Kristiga. „Nüüd ma kardan ka, aga hoopis teisel põhjusel: mu tšikk on nii äge naine, et ta meeldib absoluutselt kõigile mu sõpradele, nii mõnigi tahaks ise minu asemel olla. Ta on põnev, ta on seksikas, tal on energiat rohkem kui meil – mul on täiega vedanud.“

Vanemate reaktsiooni seevastu kardetakse. „Ma pole siiani teda koju viinud, ei tea, mis ema ütleks – naisel on eelmisest suhtest kaks last ja ta on kümme aastat minust vanem. Aga mulle tundub asi õige! Lihtsalt lükkan seda ebamugavat kohtumist edasi nii kaua, kuni saan,“ tunnistab Sergei (27).

„Kõige rohkem negatiivseid kommentaare olen saanud vanematelt kolleegidelt. Et kas sa siis kedagi nooremat-paremat tõesti ei saanud?“ ütleb Martin (26), kelle sõbranna on 39. „Aga mulle tundub, et nad on lihtsalt kadedad.“

Mitmed suure vanusevahega suhted ei kesta igavesti. Ühel hetkel soovib noormees peret ja oma lapsi, kuid alati pole see enam võimalik. On siiski ka neid, kes otsustavad lapsendada ja pikkadeks aastateks kokku jäävad, eriti kui vaimsed huvid ning ühised harrastused on piisavalt tugevad. Vahel minnakse oma teed, kuid mõlemad on kogemuse võrra rikkamad.

„Suhe vanema naisega oli mulle parim hüppelaud eluks, mis võib olla,“ meenutab Fred (28). „Ta õpetas mind ennast tundma, ennast usaldama, naistega suhtlema. Andis mulle meeletult enesekindlust. Mul on siiani kahju, et ta suhte lõpetada otsustas.“

       *mitmete asjaosaliste nimed on muudetud.

Prantsusmaa president Emmanuel Macron ja tema abikaasa Brigitte on suure vanusevahega suhete teema avalikkuse areenile tõstnud ning pannud liikuma suure sallivuselaine.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron ja tema abikaasa Brigitte on suure vanusevahega suhete teema avalikkuse areenile tõstnud ning pannud liikuma suure sallivuselaine. Foto: Charles Platiau
Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles