Eesti toidu kuu jätkub ka oktoobris!

Kairi Oja
, Toiduportaali Maitsemeel toimetaja, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgel laual, rätiku all palav leib..
Valgel laual, rätiku all palav leib.. Foto: Oleksandr Chub / PantherMedia / Oleksandr Chub

Kuigi käes on oktoobrikuu, pole Eesti toidu kuu üritused sugugi mitte lõppenud. Tuleval nädalavahetusel toimub Eesti toidu pidu Tartu Lõunakeskuses ning 13. oktoobril tähistatakse lõikuspüha Eesti Põllumajandusmuuseumis. 

Ehkki suurem osa eestimaalasi oli seni teadvustanud Eesti toidu kuuna peamiselt septembrit, jätkub meie toidukultuuri edendamine ja sellesisuliste ürituste korraldamine ka oktoobris.

Näiteks saabuval nädalavahetusel toimub Eesti toidu pidu Tartu Lõunakeskuses ning 13. oktoobril tähistatakse lõikuspüha Eesti Põllumajandusmuuseumis. 

Köögiviljad on eestimaalase toidulaual alati omal kohal. 
Köögiviljad on eestimaalase toidulaual alati omal kohal. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eestis on Tamme sõnul kvaliteetse ja maitsva toidu tootmiseks kõik eeldused olemas: puhas õhk, metsaandide ja ulukite poolest rikas mets, kalarikkad veekogud, viljakad põllud ja liigirikkad rohumaad.

Eesti toidu pidu toimub juba kolmandat korda

Tartu Lõunakeskuses toimub 6. oktoobril kolmandat korda Eesti toidu pidu, kus pakutakse head ja paremat nii maitsmiseks kui kaasa ostmiseks. Kohal ontoidutootjad Võrumaalt, Peipsimaalt, Jõgevamaalt, Viljandimaalt, Valgamaalt, Pärnumaalt ja Tartumaalt. 

Eesti toidu pidu on kogupereüritus, kus kõlab mõnus simmanimuusika ja lastele on palju vahvaid tegevusi. Pidu korraldavad Lõunakeskus ja Taluturg.

13. oktoobril tehakse lõikuspüha raames Eesti Põllumajandusmuuseumis kokkuvõtteid Eesti toidu kuust ja põllumehe aastast. Töötoas õpitakse hapukapsa valmistamist, küpsetatakse rukkileiba muuseumi EV100 rukkipõllul kasvanud viljast ja tutvustatakse mahepõllumajandusliku linnaaiandusega tegelevat MTÜ-d Tartu Maheaed.

Värske kodumaine kartul Viljandi turul, 16. juulil 2018. 
Värske kodumaine kartul Viljandi turul, 16. juulil 2018. Foto: Elmo Riig / Sakala

Lisaks toimub maarahva omatoodangu sügislaat, rehepeks käsitsi ja masinaga ning lambapügamine.

Eesti toidu kuud tähistati esmakordselt 2015. aasta septembris, mil külastajaid oli 65 000. Külastajate arv on aastatega kasvanud ning viimased kolm aastat on külastajaid olnud hinnanguliselt 75 000. 

Toidukuu on osa müügiedenduskavast «Eesti toit 2015–2020», mille alla kuulub Eesti toidu kuu, Eesti toidutee, aastatoidupiirkonna valimine ja avatud toidutööstuste nädal.

«Meil on tublid põllumehed ja uuendusmeelsed toidutööstused, kõrgel tasemel kokad ning teadlikud ja nõudlikud tarbijad. «Niisiis, kui teil on soov eesseisvaid nädalavahetusi maitsva Eesti toiduga täita, siis kutsun teid osalema kahel üritusel, mis Eesti toidu kuu väärikalt lõpetavad,» julgustas maaeluminister Tarmo Tamm kõiki neist üritustest osa võtma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles