Triin Abel: kokandussõltlase pihtimus

Kairi Oja
, Toiduportaali Maitsemeel toimetaja, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ettevõtluskonsultandina leiba teeniv, tillukesest Elva linnast pärit Triin Abel ütleb end olevat kokandusest ja köögimaailmast sedavõrd suures sõltuvuses, et ei üritagi end sellest enam kuidagi terveks ravida. «See oleks ilmselt lootusetu,» naerab Triin. 

Nii kaua kui Triin Abel end lapsena mäletab, on ta alati ema või vanaema sabas köögi vahet jooksunud. Tehti siis niisama perele süüa või valmistati ette külaliste tulekuks - tüdruk ei jäänud neist sammugi maha.

Tänaseks on ta järele proovinud suurema osa klassikalisi roogi ning suure rändajana teab üht-teist ka rahvusköökidest. 

Triin töötab juba 14ndat aastat Tallinna Ettevõtlusametis ettevõtluskonsultandina. «Nõustan alustavaid ja tegutsevaid väikeettevõtjaid, aitan neid äriplaani koostamisel ja erinevate ettevõtlustoetuste taotlemisel, korraldan väikeettevõtjatele erinevaid koolitusi ja seminare ning löön kaasa Tallinna Innovatsioonipäeva ja mitme tuhande osalejaga Tallinna Ettevõtluspäeva korralduses,» rääkis Triin oma tööelust.

Triin Abeli vanemate koduturg Elvas.
Triin Abeli vanemate koduturg Elvas. Foto: Triin Abel

Töövälisel ajal on aga lisaks reisimisele tema teiseks suurimaks kireks just toiduvalmistamine ja kõik sellega seonduv – sobiva tooraine valimine, toiduvalmistamine ise, lauakatmine ja kõik need söögilaua jutud pere ja sõpradega.

«Üks esimesi huviringe, kuhu esimeses klassis läksin ja, kus ma käisin kord nädalas ja lausa põhikooli lõpuni, oligi kodundusring. Õppisime seal üheskoos juhendajaga süüa valmistama ja kui söök valmis oli, siis katsime alati ka laua ja nautisime oma valmistatud roogasid,» meenutas Triin.

«Tänapäeval on ju sellised kursused meeskonnakoolitusena väga populaarsed. Aga sealt mul see kokanduspisik sisse jäi ja ei ole see seniajani ka kuhugi kadunud. Juba kooli ajal kogusin erinevatest ajalehtedest ja ajakirjadest välja lõigatud retsepte,» jätkas ta. 

Mehhiko stiilis peo taco-baar.
Mehhiko stiilis peo taco-baar. Foto: Triin Abel

Kui hakkas ilmuma eestikeelseid kokaraamatuid, ostis Triin juba esimesel paaril aastal oma taskuraha eest kõik ilmunud kokaraamatud. «Ühel hetkel kui neid liiga palju ilmuma hakkas, siis hakkasin juba valima, mida ostan,» sõnas ta muigamisi.

Suurema osa raamaturiiulist võtavad kokaraamatud

Kuigi Triinu raamaturiiulis võtavadki kõige rohkem ruumi just kokaraamatud, siis täna ta enda sõnul juba väga vaatab, milliseid neist osta.

«Nüüd otsin ma lisaks retseptidele sealt ka midagi muud - lugu, emotsiooni ja silmavitamiiniks ka ilusaid pilte. Sellised raamatud on näiteks Jamie Olivier'il ja need on mul tõesti ka kõik olemas,» lausus ta. 

Tihti ostab Triin ka Austraalia toiduajakirja Donna Hay ja Inglismaa ajakirja Olive, Eesti toiduajakirjadest on tema vaieldamatu lemmik Köök.

Laupäevane õhtusöök perega. Laud, mõistagi, on Triinu enda kujundatud-kaetud.
Laupäevane õhtusöök perega. Laud, mõistagi, on Triinu enda kujundatud-kaetud. Foto: Triin Abel

«Minu arust ei ole see enam ajakiri vaid lausa raamat, kus on põnevat lugemist lausa mitmeks päevaks. Veel on mu lemmikuteks paar välismaist kokandusteemalist lehte ja kaks-kolm Eesti toidublogijat, kelle blogist leiab alati midagi isuäratavat,» avaldas ta.

Kümmekond aastat August Alop veiniklubi liige 

Kümme aastat on Triin käinud ka August Alopi veiniklubis, sest tegelikult on ju toidumaailma lahutamatuks osaks ka veinimaailm.  

«Kuna ma ei osta kunagi poest valmistoitu, siis veedan köögis üsna palju aega. Hommikuse smuuti teen alati kodus, lõunat sööme töökaaslastega mõnes töökoha lähedases söögikohas, aga õhtusöögi teen taas ise kodus,» rääkis ta.

Kodune õhtusöök perega.
Kodune õhtusöök perega. Foto: Triin Abel

Vähemalt korra nädalas käib Triin kindlasti ka kuskil väljas söömas, et olla kursis, mis toimub meie restoranimaastikul. «Mind huvitavad väga erinevate restoranide sünnilood ja peakokkade elulood, erilised söögid ja uued maitsed ning vähemalt kord-kaks kuus püüan külastada mõnda sellist restorani, kus ma varem käinud ei ole,» avaldas ta. 

Avastab pidevalt uusi maitseid

See uute restoranide külastamine ja huvitavate maitsete otsimine on Triinul enda sõnutsi juba päris tõsiseks hobiks saanud ja seda mitte ainult Eestimaal, vaid nüüd juba ka reisides.

«Loen alati enne reisi selle maa toidukultuuri kohta ja püüan reisi ajal ära proovida kõik sellele maale iseloomulikud söögid ja joogid. Instagramis on mul enda jaoks salvestatud lausa eraldi kaustad erinevate linnade ja maade huvitavamate toidukohtade ja toitude piltide ja infoga,» jätkas Triin, kes jagab ka ise Instagramis väga palju pilte just toidust, nii kodus valmistatud kui restoranis proovitust ja ka restoranide interjöörist.

Aasiapärased suupisted Troiin Abeli Elva-kodus asuva aasiapärase sauna avamispeol.
Aasiapärased suupisted Troiin Abeli Elva-kodus asuva aasiapärase sauna avamispeol. Foto: Triin Abel

«Nii, et olen juba harjunud sõprade ja tuttavate sõnumite ja telefonikõnedega, et olen Tallinnas või Pärnus või Riias, kuhu sa sööma soovitad minna,» naeris ta.

«Või, et nägin sul Instagramis ühte söögipilti, et kus restoranis seda pakuti.»

Huvist reisimise vastu kasvas välja huvi toidufotograafia vastu

Reisimisest on alguse saanud ka Triinu suur huvi fotograafia vastu ja tänaseks pakub mulle tegelikult reisifotograafiast rohkem huvi just toidufotograafia.

«Mulle tohutult meeldib korraldada õhtusööke perele ja sõpradele, kus siis on paigas kõik detailid - nõud, sobivad lauakaunistused, sobivad veinid ja sobiv muusika. Kui teen Itaalia toite, mängib mul juba söögivalmistamise ajal Itaalia muusika, Aasia sööke tehes aga lõõgastav Tai muusika,» ütles Triin.

«Mulle meeldib juba kogu see toiduvalmistamise protsess alates retseptide otsimisest ja tooraine valimisest. Kindlasti on minu toiduvalmistamise kire üheks suurimaks tagamaaks ka asjaolu, et vanemad kasvatavad ise kõikvõimalikke köögivilju ja peavad Elvas väikest koduturgu,» avaldas ta.

Kitse Talu köögiviljad enne ahju minekut.
Kitse Talu köögiviljad enne ahju minekut. Foto: Triin Abel

«Sortimendis on neil ligi 30 erinevat köögivilja alates tomatitest ja porganditest, lõpetades maisi, lehtkapsa ja maitsetaimedega. Mu vanemate Kitse Talu hapukapsas on nt saanud Eesti Parima Talutoidu tiitli,» märkis ta.

Sama oluline, kui on tooraine, on Triinu jaoks ka toidu serveerimine. Nii on ta ostnud väga palju erinevaid stiili ja värvi nõusid ja laudlinu ja lauadekoratsioone.

Armastab valida hommikukohvi-tassi vastavalt ilmale, aastajale või emotsioonile

«Võiks öelda, et neid on isegi liiga palju juba ostetud, aga minuarust vajavad erinevate maade söögid serveerimiseks täiesti erinevaid nõusid. Ja mulle väga meeldib valida hommikukohvi tassi vastavalt ilmale, aastaajale, tujule või emotsioonile, mis ma soovin sellest hommikust saada,» lausub Triin toonil, mis ei jäta võimalust öeldus kahelda. 

Oma tasside ja laudlinaga Lõuna-Prantsusmaal.
Oma tasside ja laudlinaga Lõuna-Prantsusmaal. Foto: Triin Abel

«Pean tunnistama, et olen päris mitu korda käinud puhkusereisil, kus on mul kaasas renditud korteri või puhkusepaiga interjööriga sobivad laudlinad ja isegi tassid,» naeris ta.

Kohviku avamisest ei unista

Kuigi Triinu vanaisa Harryl oli eelmisel sajandil Elva kesklinnas oma pagariäri, siis temal enesel oma kohviku avamise mõtteid peas mõlkunud ei ole. «Töö juures ettevõtteid nõustades näen, kui raske on väikestel toitlustusettevõtetel. Oma restorani ei ava ma ilmselt kunagi, aga Elva Kohvikutepäeval kolm aastat kodukohvikut olen pidanud küll,» lausus ta naeratades.

Naine ise elab küll Tallinnas, aga vanemate koduaed Elvas sobis suurepäraselt kohvikupidamiseks ja kokata ning külalisi vastu võtta on Triinule õega alati meeldinud. 

Kevadine rabarberikook. Ikka Triinu enese valmistatud.
Kevadine rabarberikook. Ikka Triinu enese valmistatud. Foto: Triin Abel

«Kui mõned aastad tagasi kuulsime, et Elvas korraldatakse kohvikutepäeva, olime meie esimesed, kes oma kohviku tutvustuse ära saatsid ja nime kirja panid,» jätkas ta õhinal. 

Tagantjärele vaadates leiab Triin, et ei tema ise ega tema pere osanud toona arvatagi, kui palju tööd sellega tegelikult kaasneb, kuid samas ei osanud neist keegi ka eales ette kujutada, kui palju positiivse energiat see tagasi annab. 

«Igal juhul oli see kõigil kolmel aastal tõeliselt lahe kogemus, toitlustada oma koduaias 800-900 inimest ja seda kõike ainult sõpradest ja pereliikmetest koosneva üheksa-liikmelise tiimiga,» jätkas Triin.

Kodukohvik nimega «Kirss tordil»

Kuna Triin koos õega on ise suured Prantsusmaa fännid, siis oli kohe selge, et neil tuleb väike armas prantsusepärane kodukohvik nimega «Kirss tordil».

Itaalia köögi kõrval ongi just Prantsuse köök Triinu teiseks suureks lemmikuks ning tegelikult meeldivad talle väga ka kõikvõimalikud köögiviljaroad.

«Kuna köögiviljad saan ma kõik vanematekodust, siis on üheks mu lemmikuks Lõuna-Prantsusmaalt pärit hautis ratatoille. Juba see lõhn, mis selle valmistamisega kaasneb, on lihtsalt imeline. Selle valmistamine võtab küll veidi rohkem aega, aga see on seda väärt!» kinnitas Triin lisades, et lisaks maitseb see roog suurepäraselt veel ka järgmisel päeval.

Kiiretel argipäevaõhtutel on tema lemmikuteks just pastaroad, mis valmivad kiiresti ja mille osas on vaja vaid veidi fantaasiat, et tõelised hõrgutised välja võluda. «Üks viimase aja lemmikuid ongi viieteistkümne minutiga valmiv koorene kreveti-spinati pasta.»

Lemmikmagustoit on crumble ehk krõbedik

Magustoitudest meeldivad Triinule pigem sellised mitte nii väga magusad tordid, koogid ja magustoidud. «Lemmikuks on tegelikult maailma kõige lihtsam magustoit crumble ehk eesti keelde mugandatult krõbedik. Selle krõbedaks küpseva jahu ja või segu alla võib panna absoluutselt kõike, õunu või rabarbereid või vaarikaid või mustikaid või ploome,» teadis ta.

Piparkoogitegu
Piparkoogitegu Foto: Triin Abel

Kuum krõbedik vanilje plombiiriga maitseb oivaliselt ja sobib igal ajal, nii tööpäeva õhtul kui ka pidulikule õhtusöögi lauale. «Kookidest aga on mu lemmikuks vana hea kohupiima-tordipulbri kook, mida juba lasteaias käies koos vanaemaga küpsetasin,» kinnitas ta. 

Kohe läheb küpsetamiseks!
Kohe läheb küpsetamiseks! Foto: Triin Abel

Üks Triinu lemmik-mõtteteri on Julia Child'ilt: «People who love to eat are always the best people».

«Ja mulle tohutult meeldivad nädalavahetused, kui on rohkem aega kokkamiseks, rohkem aega laua katmiseks ja pere või sõprade ringis toidu nautimiseks ning lihtsalt lobisemiseks!»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles