Katseta leivategu banaanide ja proteiinijogurtijoogiga

Kairi Oja
, Toiduportaali Maitsemeel toimetaja, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leivataina valmistamisel annab väga edukalt ka jogurtit kasutada.
Leivataina valmistamisel annab väga edukalt ka jogurtit kasutada. Foto: Vahur Võsu

Saabunud sügis ei tähenda sugugi, et aktiivne välihooaeg oleks läbi. Vastupidi – iga päev uute värvivarjunditega rõõmustav sügis pakub põnevat vaatemängu, mida on mõnus üksi, sõbra või terve perega matka- ja metsaradadel nautida. Kotti tasub pista näiteks omatehtud banaani-jogurtileib.

Tegelikult ei ole vahet, kas plaanid pikemat matkamist sügispäikeselisel nädalavahetusel või soovid lihtsalt lubada midagi head mõnusa hommiku alguseks kohvi kõrvale – uut moodi leivategu tasub katsetada igal juhul.

Teate ju küll, et kui su hommik saab ilus, on seda kogu edasine päev.

«Eesti parima pagari» saate finalist Triinu Võsu soovitab alustada sportlikku päeva mahlase banaanileivaga, millesse pole lisatud kübetki suhkrut – ometi on leib magus ja seda tänu banaanile ja jogurtile. 

«Valisin Valio PROfeel proteiinijogurtijoogi seetõttu, et selles sisalduv proteiinihulk katab organismi valguvajaduse sisuliselt kogu päevaks,» põhjendas ta. 

Muide, tasub märkimist, et see leivaretsept ei eelda juuretist ega ka mitte pärmi, kogu kergitustöö teeb ära sooda.

Banaanileiva valmistamiseks läheb vaja:

2 muna

90 g toiduõli

115 g mett

120 g Valio PROfeel banaani proteiinijogurtijooki

1 tl vanilliekstrakti

200 g purustatud banaani

100 g täisteraspeltajahu

60 g nisujahu

1 tl kaneeli

1 tl soodat

0,75 tl soola

4 tl röstitud sarapuupähklipuru

Tee nõnda:

Taina valmistamiseks sega munad, toiduõli ja mesi ning lisa massile Valio PROfeel banaani proteiinijogurtijook, purustatud banaanid ja vanilliekstrakt. Seejärel sega omavahel kuivained (jahud, sooda, sool, kaneel ja pähklipuru) ning lisa segu tainale.

Vooderda piklik leivavorm küpsetuspaberiga ja täida see tainaga. Küpseta leiba 170-kraadises ahjus umbes tund aega, kuni leib on ilus kuldpruun. Lase leival enne serveerimist pisut jahtuda ning kui soovid eriti efektset tulemust, valmista banaanileiva kõrvale ka luksuslik banaanimääre.

Banaanimäärde saad nõnda:

Kuumuta pannil 30 grammi võid ja kaks teelusikat tumedat muscovado- ehk toor-roosuhkrut ning lisa sellele umbes sentimeetrisuurusteks kuubikuteks tükeldatud üks banaan. Kuumuta banaanitükke seni, kuni need on pehmenenud ja ühtlaselt suhkru-või seguga kaetud.

Mõnusat katsetamist!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles