See lihtne 10-minutiline tegevus tagab parema mälu

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graham Oliver / PantherMedia / Scanpix

Kuigi pärast pikka tööpäeva võib tunduda teleka ette maandumine palju mõnusam tegevus kui trenniriiete selgapanek, mõjub kerge füüsiline koormus hästi su mälule.

California Ülikooli teadlaste hiljuti tehtud uuringust selgus, et kõigest kümme minutit kerget füüsilist koormust, nagu näiteks jalutamine või jooga, aitab kaasa paremale mälutegevusele.

Teadlased võtsid vaatluse alla 36 tervislike eluviisidega vabatahtlikku (kõik kahekümnendates eluaastates), et vaadelda, kuidas mõjub kerge 10-minutiline treening mälu testimisele. Pärast tehti kõnealune mälutest samadel vabatahtlikel, aga ilma eelneva füüsilise koormuseta, kirjutab Stylist.

«Mäluharjutus oli üsna väljakutsuv,» sõnas Michael Yassa, California Ülikooli neuroteadlane. «Kõigile vabatahtlikele näidati pilte igapäevastest objektidest piknikukorvidest brokolini ja pärast vaadeldi, kui hästi nad pilte mäletasid. Me kasutasime väga sarnaseid esemeid, et näha, kas vabatahtlikud mäletasid kahest väga sarnasest piknikukorvist seda õiget», selgitas teadlane.

Katsest selgus, et vabatahtlikud, kes olid enne mälutesti teinud kerget trenni, mäletasid pilte paremini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles