Veider moodus, kuidas trennist maksimaalselt kasu saada

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Robert Przybysz / Panthermedia / Scanpix

Ropendamine ei ole ilus ja on kohti, kus tuleb kindlasti oma suu kinni hoida. Trennis ei ole see aga suur patt, sest uuringud on näidanud, et mõni vägisõna tuleb sooritusele ja enesetundele kasuks.

Sa pingutad rohkem

Trennis kõvasti vaeva nähes ei ole ime, kui keegi valjuhäälselt möriseb või isegi karjatab. Sarnaselt sellega on ka ropu sõna poetamine leevendavad toimega, edastab Greatist. Väljaandes Journal of Psychology of Sports and Exercise avaldatud uuringus leiti, et vandumine võib treeningu ajal parandada füüsilist sooritust, jõudu ja rammu. Uuringu autori David Spiereri selgitusel aitab vandumine tähelepanu raskelt katsumuselt mujale viia ja ülesanne tundub selle võrra veidi lihtsam.

Sa tunned vähem valu

Jalga vastu lauajalga ära lüües ütled tõenäoliselt mõne krõbedama sõna ja kui sa seda ei tee, siis võiksid. Nimelt on 2009. aastal Neuroreportis avaldatud uuringu põhjal vandumisel ka valuleevendav toime. Vandudes või ropendades suudab inimene kauem valu taluda ja peab raskustes pikemalt vastu.

Sa lased negatiivse endast välja

Trennis käimise üks parimaid kõrvalmõjusid on see, kuidas treening aitab stressiga toime tulle ja lööb pea klaariks. Spordipsühholoog dr Nekeshia Hammond soovitab seda vabanemistunnet vägisõnadega veelgi suurendada. Inimene väljendab sõnadega enamat kui vaid oma mõtteid. Sõnad annavad edasi ka tundeid – viha, rahulolematust ja rõõmu. Trenni tehes end mõne vürtsikama lausega väljendades lased allasurutud emotsioonidest lahti ja see võib sulle ülejäänud eluvaldkondades oluliselt kasuks tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles