Kas aeg leevendab kahetsustunnet?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Öeldakse, et aeg parandab kõik haavad. Arvestades, et kahetsustevaba elu on peaaegu võimatu, võiks ju loota, et see halb tunne aja jooksul veidi leeveneb.

Psychologytoday.com vahendab Cornell’i ülikoolis tehtud uurimuse tulemusi, mis tõestavad, et teatud tüüpi kahetsus tõesti lahtub aja jooksul.

See analüüs jagas kahetsuse kaheks. On suur vahe selles, kas me kahetseme tehtut, või midagi, mis jäi tegemata. Näiteks ütlesime sõbrale halvasti või jäi hing piinama, sest ei proovinud armusuhet olulise inimesega.

Tuleb välja, et kahetsus tegemata jäänud asjade pärast ei jäta meid aja jooksul nii kergesti kui kahetsus, mis ilmneb tehtud asjade tõttu.

Huvitaval kombel ilmnes uuringust aga ka see, et lühiajaliselt on olukord hoopis vastupidine. Arvestades aega, mis on möödunud teatud sündmusest, selgub, et vähese aja möödudes kahetseme tehtud asju rohkem.

Seega, kas aeg parandab hingepiinu, mis painavad meid kahetsuse tõttu? Jah, kui on tegemist kogetud sündmusega. Harva aga suudame endale andestada seda, mis jäi tegemata.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles