Levinud raseduseaegne tegevus, mis on lapsele tegelikult väga ohtlik

Angela Blumkvist
, Sõbranna.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Kerge on uskuda, et rasedale naisele võiks tõsta veel teisegi koogitüki tee kõrvale, kuid uuringu kohaselt on «mitme eest söömine» tervisele ohtlik.

Ajakiri Diabetologia avaldas uuringu, mille kohaselt liiga suur või liiga väike kaalutõus raseduse ajal mõjutab oluliselt sündimata lapse tervist. Hong Kongis tehtud uuringus analüüsiti 905 ema ja last. Tulemused näitasid, et liiga suur kaalutõus raseduse ajal tõstab lapsel insuliini residentsuse riski, kirjutab Independent. Lisaks võib laps sündides olla oma kasvult ning kehamassiindeksilt keskmisest suurem.

Suure kaalutõusuga emade lastel mõõdeti kõrgem vererõhk ning halvem veresuhkru stabiilsus kui nendel lastel, kelle emade kaalutõus jäi lapseootusel soovitatud piiridesse. Huvitavaks peetakse ka leidu, et samasugused probleemid ilmnesid lastel, kelle emade kaalutõus oli soovitatud piiride kohta liiga väike.

Uuringus osalenud naised võtsid keskmiselt kaalus juurde rasedusega 15 kilogrammi. 41 protsenti osalenutest ületas soovitatud kaalutõusu piiri ning 17 protsenti võtsid juurde vähem kui soovitatud. Uuringu juht professor Wing Hung Tam selgitas, et raseduse ajal vajab keha 300 kalorit päevas rohkem kui tavaliselt ning see peaks tulema tasakaalustatud toitumisest. Lisaks soovitab Tam end mõõdukalt liigutada, et üleliigselt tarbitud energia kaalutõusuna ei avalduks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles