112-aastane naine kinnitab, et tema pika ea saladuseks on... viski!

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grace Jones
Grace Jones Foto: Adam Hughes / SWNS.com / Adam Hughes / SWNS.com/Scanpix

Grace Jones on Suurbritannia kõige vanem inimene ja tähistas laupäeval oma 112. sünnipäeva. Mis on naise pikaealisuse saladus?

Metro kirjutab, et sõbrad hüüavad naist hüüdnimega Amazing Grace, ehk suurepärane Grace (grace tähendab inglise keeles ka hiilgust). Vanaproua kinnitab, et tema elurõõmu ja tervise saladuseks on viski – igal õhtul võtab ta klaasikese Famous Grouse’i.

21-aastane Grace
21-aastane Grace Foto: SWNS.com / SWNS.com/Scanpix

Grace sündis 1906. aastal – Tartus avati sel aastal näiteks Vanemuise teatrimaja ning Tallinnas sai linnapeaks insener Voldemar Lender. Grace sündis Liverpoolis viis aastat pärast legendaarse kuninganna Victoria surma. Ta on üle elanud mõlemad maailmasõjad ning näinud tooli 26 erinevat Briti peaministrit.

Juhuse tahtel võttis Grace Jones Suurbritannia vanima inimese tiitli üle nimekaimult, kelle nimi oli samuti Grace Jones. Teine Grace sündis 1899. aastal ja suri 113-aastasena novembris 2013.

Grace ja Leonard pulmapäeval
Grace ja Leonard pulmapäeval Foto: SWNS.com / SWNS.com/Scanpix

Grace’ile kuulus tehas ning ta on ühe lapse ema. Ta abiellus oma elu armastuse Leonardiga 1933. aastal ja nad nautisid ühist abieluõnne 53 aastat, kuniks mees 1989. aastal suri. Grace’i 80-aastane tütar Deidre McCarthy imetleb oma ema raudset tervist ja elurõõmu.

Grace 20ndates
Grace 20ndates Foto: SWNS.com / SWNS.com/Scanpix

Praegu elab naine Worcestershire’is. «Ma ei jäta kunagi oma õhtudrinki vahele,» ütleb ta. «Õhtul võtan ma ainult viskit. Viski on väga kasulik. Ma hakkasin oma õhtust surtsakat võtma siis, kui sain 50-aastaseks, seega olen ma seda võtnud nüüd igal õhtul viimased 60 aastat ja mul pole mingit plaani praegu lõpetada.»

Grace’i sõnul ütles ka tema arst, et viskist ei tasu loobuda, kuna see on südamele kasulik. «Ma tunnen end sama hästi, kui tundsin end 60-aastaselt.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles