Millest tekib toksiline šokk? Tampooni kasutamise tõttu kaotas modell tänavu teisegi jala

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toksilise šoki tagajärjel võib tekkida gangreen, mille tõttu kaotas Lauran Wasser lõpuks mõlemad jalad.
Toksilise šoki tagajärjel võib tekkida gangreen, mille tõttu kaotas Lauran Wasser lõpuks mõlemad jalad. Foto: PantherMedia/Scanpix

Ameerika modell Lauren Wasser teeb teavitustööd toksilise šoki tekkimise põhjuste ja ohtlikkuse osas. Noor naine kaotas sellele bakteriaalsele eluohtlikule seisundile peaaegu oma elu ja juhtunut tuletavad talle iga päev meelde kuldsed jalaproteesid - parem jalg amputeeriti kohe pärast juhtunut, vasak aga tänavu piinavana püsinud valude tõttu.

Wasser kaotas kuus aastat tagasi oma kodus teadvuse, elades enda teadmata läbi ka infarkti, ja viidi haiglasse. Ta oli kasutanud menstruatsiooni ajal superimavaid tampoone, mille tagajärjel kujunes ta kehas eluohtlik bakteriaalne infektsioon, meenutab Wasser vastses videos. Ta emale öeldi, et võib juba hakata ette valmistama matusteks. Ellu jäämise võimalus oli umbes üks protsent. Wasseri seisund stabiliseerus, aga jalgades kujunes välja gangreen ja noore naise elu päästmiseks amputeeriti ta parem jalg altpoolt põlve ning vasaku jala varbad. Piinad ei lõppenud aga veel sellega – bakterite kunagine laastetöö põhjustas veel eelmisel aastal talle argiselt põrguvalu vasakus jalas, rääkis Wasser Washington Postile. Ta otsustas vasaku jala tänavu samuti amputeerida. Nüüd on tal kaks kuldset jalaproteesi, millega ta kõnnib hoogsalt mööda moelavasid.

Wasser soovib aga tõsta inimeste teadlikkust toksilise šoki kohta, mille üks sage põhjus on just superimavate tampoonide kasutamine. Tupp on naise keha üks kõige haavatavamaid kohti, mille kaudu saab levida bakteriaalne infektsioon.

Toksilist šokki tekitavad tavaliselt streptokokk bakterite poolt toodetud toksiinid, vahendab Mayo kliinik. Seda seostatakse superimavate tampoonidega ja kuna nende tootjad on korjanud palju ohtlikke tooteid müügilt, on vähenenud ka toksiliste šokkide juhtumite arv. Toksilise šoki riski võivad suurendada ka nahahaavad ja operatsioonid. Samuti kergitab riski viiruste põdemine, nagu gripp või tuulerõuged. Samuti võib veidi tõsta ohtu diafragma kasutamine rasestumisvastase vahendina.

Sümptomiteks on äkitsi tekkiv ülikõrge palavik, madal vererõhk, oksendamine või kõhulahtisus, tavaliselt pihkudel või taldadel avalduv päikesepõletust meenutav lööve, segadus, lihasvalud, silmade, suu ja kurgu punetus, krambihood, peavalu. Kui neid sümptomeid täheldad, tuleks kohe pöörduda abi saamiseks meditsiinitöötajate poole.

Kui oled tampoonikasutaja, vali kõige vähem imavad tampoonid ja vaheta neid sagedasti, soovitatavalt nelja tunni tagant. Kui verevoolus on väike, mine üle pesukaitsete kasutamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles