4 vürtsi, mis parema tervise nimel oma menüüsse lisada

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Z Jan / PantherMedia / Scanpix

Vürtside ajalugu pole ilmaasjata nõnda pikk. Siin on neli väärtuslikku vürtsi, mis parema elu nimel oma toidulauale lisada. 

Kaneel suhkru asemel

Kui tahad suhkru tarbimist vähendada, siis on mõistlik kunstlikest suhkruasendajatest eemale hoida. Neid kunstlikke magustajaid seostatakse tujude kõikumise ja depressiooniga ning nad põhjustavad suuremat näljatunnet. 

Proovi suhkru asemel hoopis kaneeli. Kui tunned magusaisu, lisa kaneeli oma jogurtile, kohvile või hommikupudrule. «On tehtud uuringuid, mis näitavad, et võrreldes tavalise suhkruga, aitab kaneeli lisamine toidule hoida veresuhkru taset ühtlasena,» selgitab toitumisspetsialist doktor Marilyn Glenville. 

Kurkum valu vastu

Kurkum on kõrge antioksüdantide sisaldusega ja põletikuvastase toimega ning on abiks valu leevendamisel erinevate tervisehädade puhul. Kurkumit kasutatakse võitluseks liigesepõletikust kuni hambaprotseduurideni, kirjutab BT Lifestyle.

Kurkum aitab soodustada ka maksa tööd, olles abiks sapi tootmisel, mis aitab maksast toksiine väljutada.

Safran hea tuju jaoks

Traditsiooniliselt on Pärsia meditsiinis safranit kasutatud tujutõstjana, lisades seda teele või riisile.

Safraniekstrakt aitab toota serotoniini, mis toimib aju jaoks hea tuju hormoonina. Lisaks aitab see hoida sind snäkkimise eest.

Cayenne'i pipar rasvade põletamiseks

Toitumisspetsialist Shona Wilkinson räägib, et kohe pärast Cayenne'i pipra söömist on tunda, kuidas organism soojeneb ja võib isegi higistama hakata. «Seda protsessi nimetatakse termogeneesiks ja see aitab organismil rasvu põletada,» räägib spetsialist. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles