NASA rahustab: päikesetormid tulevad alles 2013

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikestormid ei alga 2012
Päikestormid ei alga 2012 Foto: SCANPIX

Pikalt on räägitud 2012. aasta lõpul algavatest erakordselt tugevatest päikesetormidest. NASA aga teatas, et järgmisel aastal päikesetorme veel ei tule. Oodata võib neid 2013. aasta lõpul.

Vahepeal oma loidusega silma paistnud Päike hakkab varsti taas aktiivsemaks muutuma, kirjutab Novaator.ee.

Päikese magnettormid põhjustavad erinevaid kartusi – ühed pelgavad tugevate elektromagnetkiirgusi, mis võivad rivist välja lüüa sidetehnikat ja elektrivõrke. Teised kardavad aga, et Päikeselt lähtuvad hiiglaslikud loited võivad hävitada elu Maal.

Goddardi kosmosekeskuses töötava astrofüüsiku Alex Youngi sõnul on Päikese aktiivsuse vaheldumine kestnud pikka aega, kuid maalased on sellest hoolimata ikka veel elus. Suuremate mõjude eest on Maa hästi kaitstud tänu oma atmosfäärile.

Lisaks pole Päikesel nii palju energiat, et saata tappev tulekera miljonite kilomeetrite kaugusele Maa tsivilisatsiooni hävitama.




Loomulikult on kosmoses toimuval oma mõju. Päikese aktiivsuse kasvuga kaasnevad päikeseplahvatused – Maa poole liigub suurem hulk osakesi ning elektromagnetilist kiirgust, mis võib mõjutada ülemistes atmosfäärikihtides toimuvat ning segada signaalide liikumist näiteks GPS-süsteemis, häirida satelliitide tööd ning mõjutada elektrisüsteeme.

Ajal, kus pea igaühel on autos GPS ja ilma telefonita ei saa enam keegi hakkama, peab seetõttu Päikese mõjudega tõsiselt arvestama. Kannatada võivad saada ka lennuliiklus ning täpne ajamääramine, mis mõjutab turgudel rahavoogude liikumist.

Seetõttu jälgib NASA Päikese mõjusid sama hoolikalt kui ilmateenistused tsüklonite liikumist.
Viimasel kümnendil on Päikesel toimuvast hakatud üha paremini aru saama ning usutavasti suudetakse võimalikku päikesetormi piisavalt kaua ette näha ning tehnikarikkeid vältida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles