Tai köök - eksootika, mis teeb vabaks

Kairi Oja
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tai tänavatoit- kooslus värvidest, maitsetest ja lõhnadest
Tai tänavatoit- kooslus värvidest, maitsetest ja lõhnadest Foto: Eneli Jaama

Tai köök on oma maitsesügavuste, vürtside ja eksootika rohkuse poolest vaieldamatult üks võrratumaid maailmas! Ja ka hinnaklassilt vägagi taskusõbralik. Kui taldrikul kohtuvad värsked puu-ja köögiviljad, pähklid, ning imelised vürtsid, on saadav maitse-elamus unustamatu.««

Muide, sõna thai tähendab tai keeles vaba - nii on ilmselt üsna loogiline väita, et tai köök on vabastav, piiranguid kaotav.

Tai köögis on palju niisugust, mis näib eestlasele ehk esmapilgul pisut arusaamatu. Nagu näiteks tõsiasi, et tailased ei küpseta kunagi midagi ahjus - kõik on kas grillitud või praetud kujul.

«Nii, et kui soovid Tais viibides leida midagi ahjusooja, pead kahjuks pettuma. Ja põnev fakt on ka asjaolu, et tai toitudest leiab alati lusika või paari jagu suhkrut,» rääkis selle imekauni maa köögikultuuri kohta viis aastat Tai köögis maitserännakutel käinud Eneli Jaama.

Tai tänavatoitu on hea kaasa haarata ja kiirelt kõhutäiteks süüa- grillitud vürtskana, kookospiim pähklis, mango riisiga
Tai tänavatoitu on hea kaasa haarata ja kiirelt kõhutäiteks süüa- grillitud vürtskana, kookospiim pähklis, mango riisiga Foto: Eneli Jaama

Kõike on äärmusest äärmuseni

Tai kööki iseloomustab läbilõige kõikidest maitsetest- magus, soolane, hapu, vürtsikas.

«Suurim rõõm Tai toidu puhul on kindlasti tõsiasi, et seda on kõikjal. Kõik Bangkoki tänavaäärsed on täidetud üksteisele piinlikult lähestikku asetsevatest kauplejatest, kes midagi söödavat pakuvad: olgu selleks siis keedetud mais, värsked puuviljad (eriti mango, ananass, arbuus) või kui soovite, siis miks mitte praetud prussakad,» jätkas Jaama.

Kõike on sellel maal äärmusest äärmuseni. «Ja ruumi on nii julgetele seiklejatele, kes on nõus katsetama, mis tunne on süüa putukaid või inimestele, kes tahavad jääda kindlate maitsete juurde,» ütles ta.

Tai turg lööb pahviks- nii palju valikut, inimesi, maitseid, värve, lõhnu
Tai turg lööb pahviks- nii palju valikut, inimesi, maitseid, värve, lõhnu Foto: Eneli Jaama

«Hetk, mil astutakse Tai turule, lööb ilmselt igaühe pahviks, sest avanev pilt on unustamatu: nii palju erinevaid lõhnu, siit-sealt lahvatamas kuuma auru, mis tuleb äsja valmivast toidust – õhk kõigest sellest kohati suisa paks,» rääkis Jaama.

«Kui aga jalutada mööda turutänavaid, kohtad kindlapeale kauplejaid, kes müüvad toorest liha, värskelt püütud kala, mis maitsestatud erinevate vürtsidega, rohkelt erinevaid putukaid, kuid ka suurepäraseid karrisid. Roheline karri kanaga, punane karri kalaga,»  lisas ta.

Riis – Tai rahvustoit

Kõnekaim Tai köögi eripära ongi Jaama sõnul riis, mis on ühtlasi ka Tai rahvustoit, mida sealne rahvas on juba kultuuriliselt harjunud rohkelt sööma, kuna on odav kasvatada, lisaks täidab kiirelt kõhtu.

«Seda iseäranis kui arvestada, et taimaalasi, kes armastavad sulle südamlikult naeratada, on tohutult palju - tervelt 66 miljonit,» naeris naine, kes on viimase viie aasta jooksul Tais üksjagu rännanud.  

Jaama sõnutsi armastavad tailased väga head toitu ning teevad kõiki oma roogi sügava armastuse ja pühendumisega. Ka leiduvat toite, mis lihtsalt röövivad südame.

Foto: Eneli Jaama
Tailastele on traditsiooniks nädalavahetustel turgudel käia: süüa, vestelda ja nautida hetke
Tailastele on traditsiooniks nädalavahetustel turgudel käia: süüa, vestelda ja nautida hetke Foto: Eneli Jaama

«Olen ise aastaid Tais käinud ja minu jäägitud lemmikud on magustoit mango kleepuva riisiga ning vokitud kana india pählitega. „Imeline!» õhkab Jaama.

Ehkki Tai köök on unikaalne, on seal Jaama ütlust mööda palju mõjustusi Hiina köögist, kuna ligemale 2000 aastat tagasi emigreerusid paljud hiinlased just siia, võttes kaasa neile omase toidukultuuri.

Ent toidukultuuride sulatusahi on loonud maitsva tulemuse - traditsioonilise tai köögi. «Ja muide  - tailased ei söö eales oma toite noaga, vaid alati kahvli ja lusikaga,» teab Jaama ja innustab kõiki võimalusel võtma ette maitserännak Taimaale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles