Kui palju suhkrut on ohutu päevas süüa?

Angela Blumkvist
, Sõbranna.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sebastian Duda / PantherMedia / Sebastian Duda

Võid arvata, et hoidud toitu ostes suhkrutest, kuid tegelikkuses saad suhkrut pea igalt poolt - mesi, puuviljad, jogurt... Mis koguses on ohutu suhkruid tarbida?

Tegelikkuses pole üht ja kindlat koguselist soovitust, mis näeks ette päevast lubatud (või ohutut) kogust. USAs on ametlikud soovitused, et suhkrutest saadav kalorite hulk ei tohiks päevas ületada 10 protsenti. See tähendab, et kui tarbid päevas 2000 kalorit, siis ei tohiks päevane suhkrukogus ületada 52 grammi (ehk 12 teelusikat) või 364 grammi (ehk 84 teelusikat) nädalas, kirjutab Women's Health.

Ameerika Südame Assotsiatsioon ja Maailma Terviseorganisatsioon soovitavad aga konservatiivsemat lähenemist. Nende ettekirjutustes on päevaseks tarbimiseks naiste puhul 25 grammi ehk kuus teelusikat.

Liigne suhkru tarbimine võib lühiajaliselt tekitada tujude kõikumist tänu veresuhkru järsule langusele. Lisaks on suhkrut seostatud akne ja enneaegsete kortsude tekkega. Pikas perspektiivis võib liigne suhkur organismis tekitada põletikke ning kaalu tõusu. Lisaks tõstab see südamehaiguste ning diabeedi riski.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles