Internet õhutab sünnitusfoobiat

Angela Blumkvist
, Sõbranna.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Anna Omelchenko / PantherMedia / Anna Omelchenko

Suurbritannia Teadusfestivalil tutvustati uuringut, mille kohaselt internet külvab naistes hirmu ja foobiat sünnitamise ees. Probleemiks on kujunenud tervete naiste palve keisrilõikega sünnitada.

Kolmapäeval tutvustas Suurbritannia Teadusfestivalil uuringu tulemusi Catriona Jones, kelle sõnul internetis levivad õuduslood tekitavad naistes hirmu sünnitamise ees. Ämmaemandast lektori sõnul võivad need üdini detailsed lood mõjuda lapseootel emadele traumeerivalt või mõjutada mõnd naist hoopis lapse saamisest loobuma.

Probleem on niivõrd levinud, et sellele on antud oma nimi - tokofoobia ehk hirm sünnituse ees. Jonesi sõnul erinevaid foorumeid lugedes leiab neist sõnu nagu «õudne», «kohutav» ja nii edasi. Tema sõnul on erinevad negatiivsed anekdoodid internetis laialt levinud, kirjutab Independent. «Need genereerivad naistel ärevust,» sõnab ta ning lisab, et eriti palju mõjutavad sellised lood juba lapseootel naisi.

Umbes 14 protsenti naistest kannatavad tokofoobia käes ning see number on tõusnud stabiilselt alates 2000. aastat. Jonesil paluti seda probleemi uurida pärast seda, kui keisrilõiget paluvate naiste osakaal tervete naiste hulgas kasvas fenomeniks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles