Kõige rohkem naispiloote on riigis, kus naiste olukord pole kiita

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Caters News / Scanpix

Üle terve maailma on lennunduses rohkem mees- kui naispiloote. Sellegipoolest on naiste osakaal piloodiametis vaikselt tõusuteel ning üllataval kombel töötab kõige rohkem naispiloote Indias, kus naised on muidu ühiskonnas küllaltki kehvas olukorras.

India ühiskonnas valitseb tugev sooline ebavõrdsus, kuid õnneks ei saa sama öelda India lennunduse kohta, kus töötab rohkem naispiloote, kui üheski teises maailma riigis, kirjutab Traveller. 

Globaalselt on rahvusvahelise lennufirmade pilootide ühenduse andmetel naispilootide arv lennunduses keskmiselt veidi üle viie protsendi. Indias moodustab naispilootide arv aga tervelt 13 protsenti, mis on üle poole rohkem paljudest Lääneriikide naispilootide osakaalust. Suurbritannias on naispiloote näiteks 4,77 protsenti ning USAs 4,36 protsenti.

Kodumaine Nordica ületab küll naispilootide osakaalu poolest täpselt viie protsendiga nii Suurbritannia kui ka USA, kuid jääb sellegipoolest India naispilootide arvule tugevalt alla.

Jet Airwaysi piloodi ja vanemõpetaja Shweta Singhi sõnul oli tema teekond piloodiks saamisel 20 aastat tagasi keeruline. «See oli meeste poolt domineeritud ala ja polnud lihtne siia sisse murda,» selgitas ta. Naise sõnul on see tänapäeval oluliselt lihtsam ning üha rohkem India naisi soovib piloodiks saada.

Elu taevas on nimelt sama kutsuv kui ka seal pakutavad boonused. Näiteks on võrdse palga maksmine kohustuslik, samuti on töökeskkond turvaline ning pakutakse ka päevahoiu teenust. 

Selleks, et julgustada rohkem naisi piloodiametit proovima, on lennufirmad hakanud pakkuma ka julgestust tööle jõudmisel. Töötajatele pakutakse nii tööle tulles kui koju minnes relvastatud turvamehe juuresolekul sõitu.

«See on kõige turvalisem töö,» sõnas Singh ja lisas, et naised on siin kaitstud rohkem kui ei kusagil mujal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles