Koolilapse trenn on ennekõike mäng

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapse jaoks peab trenn olema rõõmu ja heaolutunde allikas. Sunnimeetodeid rakendada ei maksa.
Lapse jaoks peab trenn olema rõõmu ja heaolutunde allikas. Sunnimeetodeid rakendada ei maksa. Foto: Martin Novak / PantherMedia / Scanpix

Trenn toob lapsele palju kasu, lisaks füüsilisele aktiivsusele saab laps sealt muudki vajalikku. Siiski tuleb õppida ka piiri pidama, et last mitte üle koormata.

Paralleelselt kooliga algab paljudel lastel trenniaasta. Miks trenni minna, mida see lapsele annab ja mida põnevat noortele suunatud trennimaailm pakub? Vaatame järele.

Danza tantsukooli tantsutreener Melissa Kapp on seda meelt, et trennis võiksid lapsed kindlasti käia. «Kehaline aktiivsus on oluline optimaalse tervise tagamiseks. See mõjutab nii südame-veresoonkonna tervist, luutihedust kui ka ülekaalulisuse tõenäosust, samuti aitab üle saada stressist ehk maandab koolipingeid,» sõnab ta. Vähem oluliseks ei pea Melissa sedagi, et füüsiline aktiivsus aitab ajus vallandada endorfiine ehk õnnehormoone.

Kui füüsiline pool kõrvale jätta, pakub trenn tantsuõpetaja sõnul eneseväljendus- ja eneseteostuse võimalusi, õpetab distsipliini, teistega arvestamist, oskust ka kaotada ning uuesti motivatsiooni leida. Kindlasti tõstavad treeningud lapse enesekindlust.

Piiri tuleb pidada

Nagu iga asjaga, on mõistlik ka trenniga piiri pidada, aga kus on limiit, seda on üheselt raske öelda. «See on väga individuaalne. Oleneb, kas laps käib trennis, et saada optimaalne liikumine nädalas täis, või selleks, et saada (tipp)sportlaseks. Samuti oleneb see lapse vanusest ning tema aktiivsuse vajadusest,» ütleb Melissa.

Selge on tema sõnul see, et ainult kooli kehalise kasvatuse tunnist jääb väheseks. «Iga päev peaks sisaldama mingil määral liikumist, olgu see siis perega rattasõit, ujumine või õues pallimäng sõpradega – need tegevused mõjuvad ka vaimsele tervisele kosutavalt. Tuleb leida igaühele sobiv lahendus ja tasakaal ning treeningkoormust tasapisi tõsta,» juhendab treener.

Kindlasti tuleb aga vältida ülekoormust, sest see võib tekitada tugevat stressi ja kehalisi vigastusi, millest on raske taastuda. «Intensiivse treeningu puhul võiks lapsel ikka nädalas 1–2 puhkepäeva olla, kuid see jälle sõltub lapse vanusest, tema füüsilisest võimekusest ja muust. Lapsevanemad ning treenerid peavad siinkohal olema tähelepanelikud ning märkama, kui laps on väsinud, stressis või kui tekivad muud eripärased muutused,» manitseb Melissa. Kindlasti on oluline, et lapseeas oleks sport rohkem mäng kui töö.

Valiku peaks tegema laps

Seda, milline trennitüüp on üldfüüsiliselt kõige tulemuslikum, tantsutreeneri sõnul üheselt öelda ei saa – kasulikud on kõik spordialad, kus keha on haaratud liikumisse, võiks öelda, et kõige tulemuslikum on lihtsalt mitmekülgne treening. «Tavaliselt ikka igal spordialal, olgu see ujumine või judo, tegeletakse ka üldfüüsiline vormiga ehk esmalt arendatakse üldfüüsilist võimekust nagu lihastugevus, vastupidavus, painduvus ja alles siis spetsiifilisi, tehnilisi oskusi,» sõnab Melissa.

Kui tuleb teha valik, missugusesse trenni laps panna, soovitab Melissa lapsevanemal jääda suunajaks, mitte hakata järeltulija eest valikuid tegema. «Kui lapsele tekitab mingi spordiala huvi, siis võiks ta ka seda proovida, kuid ei tasu eeldada, et ta just sellega jääbki tegelema. Paljud lapsed proovivadki enne mitut spordiala,  kuni leiavad endale sobiva, ja sellele pole midagi ette heita,» julgustab ta lapsi katsetama.

Proovi midagi põnevat

Põnevaid treeninguid, mille seast valida, leidub Eestis palju. Miks mitte proovida midagi ebaharilikku?

Tsirkusetrenn

Tsirkusetrenn on põnev viis lapse üldise paindlikkuse ja vastupidavuse arendamiseks. Trennis õpitakse akrobaatikatrikke ja kõike muud põnevat, mida tsirkuseartistid ette võtavad. Sageli saab õppida ka žongleerimist. Vaata lisa: tsirkusestuudio Folie, Tsirkusekool, MTÜ Eksperimentaalse Liikumise Keskus, Twister jt.

Showtants

Showtants on treening, kus õpitakse show-, klassikalist ja loovtantsu, arendatakse koordinatsiooni ja painduvust, omandatakse akrobaatilise liikumise elemente jne. Väga oluline roll on esinemiskavade ettevalmistamisel; omandatud kavadega käiakse arvestataval hulgal esinemas. Vaata lisa: MyFitness, Shatè, spordiklubi Sparta, Hotsport jt.

Võitluskunstid

Võitluskunstide trenn on väga hea võimalus saada kaks ühes: väga hea üldfüüsiline vorm ja lisaks vajadusel oskus end kriisiolukorras kaitsta. Võitluskunstid arendavad samuti keskendumist, painduvust, aga tõstavad ka intelligentsuse taset. Vaata lisa: võitluskunstide klubi Budokan, WudangKungfu, Do-Jang, Kungfu jt.

Batuuditreeningud

Batuuditrenn on suurepärane üldfüüsiline treening, mis arendab võhma, vastupidavust, koordinatsiooni, tugevdab lihaseid ja parandab tasakaalu. Tehakse erinevaid venitusharjutusi. Olenevalt klubist on võimalik ka võistlustel käia. Vaata lisa: Kati spordiklubi, akrobaatikaklubi Twister, spordiklubi Traps, Biomechanics Group Sportsclub jt.

Robootika

Arendada ei tule mitte ainult füüsilist poolt – ka aju vajab trenni. Suurepärane võimalus mõttetööd teha on robootikaring. Ring arendab lapse ruumilist, loovat ja tehnilist mõtlemist ning õpetab tegevusi läbi mõtlema ja kavandama. Ringid tegutsevad paljude (huvi)koolide juures nii linnas kui ka maal.

Jooga

Tänapäeva närvilises infoküllases maailmas kulub lõõgastav ja inimest loodusega kooskõlastav jooga marjaks ära ka lastele. Trennid on reeglina mängulised ja rõõmu täis just nagu lapsed ise. Joogatrennid tõstavad lapse enesekindlust, nii vaimset kui ka füüsilist tugevust ning eneseusaldust.

Vaata lisa: Midrimaa, Lastejooga, stuudio Samm, Kundalini stuudio jt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles