Millist oliiviõli võib söögivalmistamisel kasutada?

E-post prindi artikkel saada vihje loe ja lisa kommentaare

Olive oil

FOTO: Dusan Zidar / PantherMedia / Dusan Zidar

Ekstra neitsioliiviõli, neitsioliiviõli, light-õli, oliivjääkõli, filtreeritud, külmpressitud, orgaaniline… Nimekiri läheb edasi ja edasi. Kui sa ei tea, kuidas oma oliivõli kasutada, raiskad ilmselt kõvasti raha. Profiringkondades on tegu sama nüansirohke tootega kui seda on veinid, kirjutab toitumisnõustaja Erik Orgu

Ei saa minna lihtsalt poodi ja valida suvalist – sa pead teadma, milleks sa õli kasutad: samamoodi nagu diiselautosse ei saa panna bensiini.

Kõik oliivõlid ei ole võrdsed

Kõige olulisem on mõista, mis meetodiga on oliivist õli kätte saadud ja siit saad ka juba teadmisi selle kasutamiseks.

Külmpressitud oliiviõli (neitsioliiviõli) saadakse ainult oliividest, kasutades üksnes füüsilisi vahendeid ning sellises keskkonnas, mis ei muuda õli omadusi mitte mingil moel. See on nii-öelda puhas «puuviljamahl». Ekstra neitsioliiviõli on külmpressitud õlide kõrgeima kvaliteediga oliiviõli selle parimas maitsebuketis.

Rafineeritud oliiviõli saadakse madala kvaliteediga või defektse neitsioliiviõli töötlemisel söe- ja muude keemiliste ja füüsikaliste filtritega. Kuigi see võib segadust tekitada, peaksid arvestama, et kui loed pudelilt lihtsalt «oliiviõli», viitab see rafineeritud oliiviõli ja neitsioliiviõli segule.

Oliivjääkõli koosneb jahvatatud viljalihast ja seemnetest. See on neitsioliiviõli ja rafineeritud oliivõli segu.

Kas kogu aeg on vaja ekstra neitsioliiviõli?

Ei ole. Seda võiksid kasutada vaid siis kui sa õli ei kuumuta: kastmed või niisama peale piserdamine.

On oluline mõista, et ka ekstra neitsioliiviõlide seas on suuri erinevusi nii kvaliteedi, maitse, lõhna, värvuse, tervisekasulikkuse, säilivusaja, kaubandusliku välimusi ning ka hinna osas.

Ekstra neitsioliiviõli võib olla väga õrn ja mahe või ka üsna mõru ja terav. Katseta erinevaid!

Nipid

Hea ekstra neitsioliiviõli on valmistatud ja pakendatud samas riigis ning on oluline, et oliivide korjamise ja töötlemise vahele jääks minimaalselt aega.

Kuna valgus ja soojus kahjustavad õli, hoia seda pimedas, jahedas kohas, pliidist eemal. Tume klaas või metallkanister kaitseb õli valguse eest, sealhulgas halogeen- ja luminofoorlampide eest palju paremini kui läbipaistev klaas. Hoidu läbipaistvates pudelites oliiviõlidest, mis asuvad poe ülemistel riiulitel.

Oliiviõli pakendi suurusel valimisel tasuks arvesse võtta kasutamise sagedust – harvadeks kasutuskordadeks on sobilikud väiksed klaaspudelid ning suuremate koguste puhul on ideaalsed metallkanistrid.

Oliiviõli säilivusaeg on 18 kuud. Vaata pakendil oma kuupäevad kindalasti üle!

Õli värvus ei näita kvaliteeti. Head ekstra neitsioliiviõli nuusutades peaks olema tunda puhast ja värsket puuviljast aroomi. Ekstra neitsioliiviõlis võib meeldivate maitseomadustena tunda näiteks artišokki, rohelisi õunu, küpseid tomateid, värskelt lõigatud rohtu, banaani ja maasikaid ning defektideks loetakse näiteks maitseid, mis meenutavad mulda, muda, puitu, hallitust, metalli.

Õli maitselisandina (ära kuumuta!)

Kvaliteetset ekstra neitsioliiviõli saab ideaalselt kasutada maitseainena, näiteks piserdatuna kergelt kala, liha, keedetud köögiviljade või kartulite peale, samuti kindlasti ka salatites, dipikastmetes, isetehtud majoneesis või värsketes kastmetes.

Kuna õli on jäetud kuumutamata, saad sealt täieliku maitse- ja aroomielamuse koos tervistavate boonustega. Seda pole vaja kasutada suurtes kogustes ja seega on gurmee ekstra neitsioliiviõli täielikult väärt kõrgemat hinda.

Mis oliivõli kasutada praadimiseks?

Õli kuumutamine praadimise jaoks hävitab suure osa selle maitsest ja lõhnast, seega ei ole mõtet kallist õli osta. Pruunistamiseks või ahjus küpsetamiseks soovitan kasutada ekstra neitsioliiviõli (aga ära vali selleks kallist õli) või neitsioliiviõli ja praadimiseks odavaid, maitsetuid õlisid kõrge suitsemispunktiga nagu rapsiõli, soja- või maapähkliõli.

Tervisetoode

Üks suurimaid eeliseid ekstra neitsioliiviõli puhul on selle antioksüdantide sisaldus. Aga – antioksüdantidega oliiviõli on mõru. Mida suurem antioksüdantide sisaldus, seda mõrum maitse õlil on. See võib olla otseses vastuolus sinu isikliku maitse-eelistusega: kui piserdad väga mõru ekstra neitsioliiviõli näiteks mozzarellale, võib oliiviõli mõru maitse varjutada juustu või su salati maitse. Teisest küljest, küüslaugu ja oliiviõliga toidud võivad mõru õliga väga hästi sobida.

Kui õli on «liiga odav»

Oluline on mõista, et oliiviõli tootmise käigus võidakse teha mitmeid asju, et vähendada tootmiskulusid ning tõsta tootlikkust. Enamik neist vähendavad toote kvaliteeti. Poeriiulitel näed väga erinevate hindadega ekstra neitsioliiviõlisid.

Kuigi tundub, et oliiviõli eest küsitaval hinnal ei tundu olevat ülemist piirmäära, on tõde see, et ekstra neitsioliiviõli tootmine pole odav. Seega – see õli, mida sa ei kuumuta, võiks olla hinnalisem, sest tõepoolest saad vastu head ja kvaliteetset kaupa.

Tahad osata degusteerida?

Oliiviõli degusteerimine võib olla tore ajaviide ja võimalus maitsemeelte proovilepanekuks – miks mitte ka pereringis ja sõpruskonnas. Tee nii:

  • kalla väike kogus õli sobivasse klaasi,
  • kata klaas käega ja keeruta õli kergelt klaasis,
  • soojenda klaasi kätega,
  • nuusuta ja tunneta oliiviõli aroomi ja aroomi intensiivsust,
  • lurista (õhk ja õli segunevad) suhu väike kogus oliiviõli ja hinda maitsenüansse,
  • neela õli alla ja hinda järelmaitses pikantsust ja mõrudust,
  • erinevate oliiviõlide maitsmise vahepeal puhasta suud õuna, fenkoli või maitsestamata gaseeritud veega.
Tagasi üles