Kuus asja, mida tervislikud inimesed teevad igal hommikul

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hommikune jalutuskäik on sulle mitmekülgselt kasulik.
Hommikune jalutuskäik on sulle mitmekülgselt kasulik. Foto: Olaf Karwisch / PantherMedia / Scanpix

Vahel on väga raske leida pere ja töö kõrval aega ka oma tervise eest hoolistemiseks. Aga elu ongi selline – tuleb leida tasakaal ja ka enda vajadusi silmas pidada. Keha tahab liikuda, puhata ja head sööki süüa.

Nad söövad juba hommikul köögivilju

Päeva kõige tähtsam toidukord võiks peale kõhu täitmise olla ka tasakaalustatud ja anda kehale õiget kütust. Lihtne võileib ja hommikusöögikrõbinad seda ei tee. Tasakaalustatud hommikusöögis on nii valke, rasvu, süsivesikuid kui kiudaineid – üldiselt võiks jälgida, et toit oleks tänu värsketele viljadele ka värviline. Selline toit hoiab kõhu pikalt täis ning aitab vältida päeva jooksul tekkivaid söömasööstusid ja erilisi isusid, kirjutab Hello Healthy.

Nad joovad piisavalt vedelikke

Joo klaasitäis vett juba enne, kui hakkad kohvi jooma. Kuigi kohv äratab sind hommikul üles ja aitab kiirelt keskenduda, tuleb keha vedelikuvaru puhta veega taastada, sest öösel oled suure osa sellest välja higistanud. Korralik hüdratsioon teeb naha ilusaks ning hoiab su lihased ja liigesed tervena. Võta hommikul veepudel kaasa, et päeva jooksul janu ei peaks kannatama.

Nad teevad hommikul trenni

Kui sa oled pärast tööpäeva lõppu liiga väsinud, et trenni teha, püüa selleks hommikul aega leida. Peale võimlemise ja jooksu on hommikuti liikumiseks veel palju teisi võimalusi. Pargi kasvõi auto töökohast eemale ja kõnni veidi jala, väldi liftide kasutamist ja rühi treppidest üles. Juba veerand tundi mõõduka koormusega aktiivset tegevust aitab oluliselt tervist hoida.

Nad mõtlevad õhtusöögi peale varakult ette

Toidukordade ettevalmistamine aitab säästa nii aega kui raha ning ennetab olukorda, kus sa näljasena sööd midagi suvalist. Lisaks on tänapäeval võimalus toidupoest kaup koju tellida, et sa ei peaks tühja kõhuga poodi minema ja seal nälja mõjul halbu valikuid tegema. Mõtle juba hommikul õhtusöögi osas ette, et sa ei peaks pärast oma toiduvalikuid kahetsema.

Nad puhkavad

Väga tähtis on piisavalt magada, kuid see ei tähenda, et tuleks viimasel minutil üles ärgata ja siis kodust välja tormata. Kui saad rahulikult ärgata ja oma hommikusi toimetusi ilma ajastressita teha, annab see päevale väga mõnusa alguse. Lisa oma hommikusse mõni minut puhtalt lõõgastumiseks – joo kohvi, loe lehte, mediteeri või mine koeraga jalutama. Selleks tuleb muidugi õhtul õigel ajal magama minna, et hommiku tõttu ei peaks oma uneaega ohverdama.

Nad jagavad oma päeva tükkideks

Kirjade lugemine ja sotsiaalmeedia võivad su päevast märkamatult väga suure osa röövida. Seda aitab vältida päeva mõtteline jaotamine osadeks. Vaata hommikul üle, mis sul tuleb ära teha ja jaga oma aeg oluliste ülesannete vahel ära. Hoia ka oma tervise eest hoolitsemist olulisel kohal, sest keegi teine seda sinu eest ei tee. Kui raiskad aja mõttetule jamale ära, pole ime, kui sa ei leia aega trenniks või toidu ettevalmistamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles