6 viisi, kuidas vältida toidu raiskamist

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Toidu raiskamine on arenenud riikides üha suurem probleem, mis lisaks rahakotile, teeb palju kahju ka keskkonnale. Loe neid lihtsaid nippe, kuidas toidu äraviskamist vältida. 

1. Tee enda jaoks plaan

Enne toidupoodi minemist ava oma külmkapp ja vaata, mis seal juba olemas on. Kas mõne toote «parim enne kuupäev» hakkab lähenema või on veel eelmisest toidukorrast järel midagi, mis oleks vaja ära süüa?

Mõtle läbi, millist toitu saaksid juba olemasolevatest asjadest valmistada ning osta esmalt juurde ainult puuduolevad komponendid.
 

2. Tee nimekiri

Toidupoe nimekirja tegemine ei pruugi olla kõige lõbusam tegevus, aga see aitab poes hästi orienteeruda ja aega kokku hoida. Ühtlasi aitab see ära hoida ka impulsiivseid oste.
 

3. Valmista ette

Koju jõudes võta mõned minutid aega, et teha ära ettevalmistused. Pane toidukraam ilusti kappi ja aseta puuviljad nähtavale kohale, et snäkkimise soovi korral saaks esmalt nende järele haarata.
 

4. Säilita toitu õigesti

Toidu raiskamisest hoidumisel on oluline samm toidu õige säilitamine. Näiteks porgandid ja seller eelistavad vees säilitamist. Võid porgandi viiludeks lõigata ja viilud veega täidetud purki asetada. Niimoodi säilib porgand krõmpsuvana nädalaid.
 

5. Tükelda üks kord, kokka mitu korda

Kui valmistad õhtusööki ja lõikad sibulat, haki korraga terve sibul ära, isegi kui kõike korraga ära ei kasuta. Niimoodi säästad pikas plaanis aega ja hakitud sibula saad karbiga järgmist toiduvalmistamist ootama panna.
 

6. Kasuta ära toidujäägid

Võta järelejäänud toit järgmisel päeval töö juurde kaasa või tee sellest uusi komponente lisades hoopis uus roog.
 

Allikas: Pela Case blog

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles