Head nipid, mis aitavad riiete ostmisel kõvasti raha säästa

Kati Voomets
, rahaasjade teabekeskuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Maksym Azovtsev / PantherMedia / Maksym Azovtsev/Scanpix

«Ma pole nii rikas, et osta odavaid asju,» on lause, mida ilmselt enamik meist on kuulnud. Tihtipeale lagunevad aga ka kallid riided ja jalanõud kiiremini kui odavad. Kuidas tunda ära kvaliteeti ja seeläbi märkimisväärselt raha säästa?

Kaubamaja kaubandusjuhi Kätlin Hänineni sõnul on jalanõude puhul seda lihtsam teha. Näiteks nahkjalatsite puhul võib kindel olla, et need peavad vastu ja on mugavad. Kunstnahast jalanõud aga ei hinga, jalg higistab ja haudub ning jalanahk kannatab. Korralikku nahksaapasse või tänavakinga tasub alati investeerida ent sama oluline on kasutada õigeid hooldusvahendeid.

Nõu tasuks küsida klienditeenindajalt, kes oskab soovitada sobilikke hooldusvahendeid just konkreetse jalanõu juurde.

«Üldiselt on vaja niiskus- ja mustuskindla kaitsevahendiga jalatsid üle lasta enne esmakordset kandmist, et niiskus ei pääseks kuskilt ligi ja et mustust oleks kergem eemaldada. Kindlasti ei soovita märja lapiga nahkjalatseid puhastama hakata. Jalatseid tasub ka võimalusel üle päeva vahetada, sest jalatsid ise vajavad puhkust ja tuuldumist,» lisas Häninen.

Õigesti hooldades säilib nahkjalats ilusana aastaid. Tänu sellele pole vaja uusi jalatseid nii tihti osta ja on võimalik rahaliselt kokku hoida.

Kasulikud nõuanded

Õige hooldus kehtib ka riiete puhul. Tasub juba uut asja ostes vaadata rõiva sisse ning tutvuda hooldusjuhistega.

«Tihtipeale tehakse vigu pestes rõivaid valede pesuprogrammidega, liiga kuuma veega ning kasutatakse tsentrifuugi toodetel, kus see pole lubatud. Keemiline puhastus võiks olla viimane abiline, sest keemiline puhastus siiski rikub kangast ja selle kvaliteeti,» avaldas Häninen ja jagas nõuandeid, kuidas riiete eluiga pikendada. «Erinevad nipid, mida tasub proovida on tuulutamine, aurutamine, külmutamine. Näiteks kui vannitoas lasta kuuma vett ja seejuures uks hoida kinni, läheb vannituba auru täis ning saab riided kenasti sirgeks. Aurutamine puhastab ka kangast.»

Samuti soovitab ta proovida tuulutamist ja panna rõivad õue mõneks ajaks rippuma. Kellel on kodus vaba jääkambri ruumi, võiks villaseid esemeid bakterite eemaldamiseks panna ka mõneks tunniks jääkambrisse. «Aurutamine ja tuulutamine on väga heaks abiks ka reisimisel, kui kohvrist väljavõetud riided on kortsu läinud,» lisas Häninen.

Naturaalsed kangad

Mis puudutab kvaliteetseid kangaid, siis nende määramisel on palju erinevaid tegureid. «Kvaliteedi tunnuseks on näiteks õmblused ja niit, mida toodete kokkuõmblemiseks on kasutatud. Kahjuks odavamate toodete õmblused kipuvad rebenema ning nad ei veni. Näiteks meeste särkide kõrge kvaliteedi tunnuseks on lühikesed pisted ja topeltõmblused varrukatel ja külgedel,» avaldas Häninen, kes soovitas valida ka pigem naturaalseid kangaid.

«Suvisel ajal on väga tänuväärne kangas lina, mis hingab ja on mugav kanda. Väga hea vastupidavusega on ka siid, mis on liikuv, hingav ning ilusa läikega. Ülikonnakangaste puhul on väga head ja kvaliteetsed kangad 100% villa stretch kangad. Samuti ka särkidel, mis on natural stretch kangas (elastaan on sisse kootud). See annab hea venivuse ning keha hingab. Lastetoodete puhul soovitame erinevaid puuvilla ja talvisel ajal meriinosisaldusega kangaid – neil on hea venivus ja liikuvus,» lisas ta lõpetuseks.

Kes soovib saada rohkem nõuandeid, kuidas igapäevaselt rohkem koguda ja säästa, liituge Kogumispäeviku grupiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles