Õed Ruti ja Raili lõid lapsehoolduspuhkuse ajal oma firma

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Kui mõned naised teenivad lapsega kodus olles lisaraha iluteenuseid pakkudes või käsitööd tehes, siis õed Raili Ratas (34) ja Ruti Pikkpõld (25) otsustasid üheaegselt dekreeti jäädes ellu viia ammuse unistuse ja lõid ühise firma. Nende veebipood Novella.ee müüb trendikaid ja praktilisi moeaksessuaare.

Mõte oma firma loomisest oli mõlemal – nii Rutil kui Railil – juba mõned aastad peas mõlkunud, kuid lapseootele jäädes hakkasid nad tegema n-ö ajurünnakuid, leidmaks firma jaoks head ideed. «Lastega koju jäämine oli kindlasti soodustav tegur, sest igapäevatöö kõrvalt poleks meil kummalgi olnud aega millegi uue käivitamiseks,» rääkisid naised kui ühest suust.

Firma idee tuli aga elust enesest, sest lõhkiste kingakandadega on kokku puutunud vist kõik autoga sõitvad naised. «Idee hakata müüma praktilisi moeaksessuaare naistele tekkis seoses sellega, et autosõit rikkus alati kingade ja saabaste kannad inetult ära. Sellest lähtuvalt tekkis mõte uurida internetist, kas on olemas mingi toode, mis aitaks jalanõusid autosõidul kaitsta,» rääkis Raili.

Õnneliku juhuse läbi sattusid nad õige firma kodulehele ja hiljem viis üks asi teiseni ning nüüd müüvadki õed tooteid, mille on loonud naised praktilisest vajadusest lähtuvalt. «Võib ka öelda, et need tooted on naistelt naistele!»

Lähedaste toetus on oluline

Siiski oli äri loomiseks ka muid põhjuseid peale ammuse unistuse. «Mind ajendas firmat looma tõsiasi, et ettevõte, kus ma enne lapsehoolduspuhkust töötasin, lõpetas tegevuse. Seega tekkis mul otsene vajadus luua omale ise töökoht,» selgitas Ruti ning lisas, et kindlasti määras rolli ka soov end proovile panna, sest varasem ettevõtluse kogemus tal puudus.

Kuigi Railil töökoht säilis, olid tema huvid pigem üldisemad – soov rakendada ülikoolis omandatud teoreetilisi teadmisi. «Tulevikus näen ennast ettevõtluses tegevana, mis pakuks võimaluse palgatööst lõplikult loobuda,» jutustas Raili, kes tahaks olla täielikult oma aja peremees.

Praegu, mil lapsed on juba umbes pooleteiseaastased, on õdede kontoriks Raili kodu, kus laste päevaune ajal tehakse arenguplaane ja ajurünnakuid, et ettevõtet paremaks muuta.

«On ka olukordi, kus oleme teinud tellimusi südaöösel, mil lapsed taas magavad,» selgitasid nad koos. Äri, eriti veel selle alustamine, võtab palju aega ja energiat ning seetõttu on oluline lähedaste toetus ja abi. «Kuna mul on kaks last, siis on pere toetus eriti oluline – ilma abikaasa ja laste vanavanemateta poleks oma äri ajamine mõeldav!» tänas Raili oma lähedasi.

Sihikindlus viib edasi

Ükski algus pole kerge, nii on ka sellise suure asjaga nagu firma käimalükkamine. «Esimesena tuleb kohe meelde, et kontaktide loomisel e-maili teel läheb vastuse saamiseks tavapärasest tunduvalt kauem. Aga me olime visad ega jätnud jonni. Siinkohal soovitus kõigile - jääge oma soovidele kindlaks ja liikuge püstipäi edasi isegi siis, kui kusagilt ka negatiivne vastus tuleb – sihikindlus viib edasi!» jagasid õed elutarkust.

Raili lisas, et piiratud eelarve ja «kasulike» kontaktide puudumine tegi raskeks e-poe reklaamimise ja laiema tuntuse saavutamise. «Olukord sundis meid olema väga leidlikud ja julged, sest teatavasti ei tule keegi midagi ise pakkuma.»

Paljud naised mõtlevad ja unistavad, kuid miks mitte need unistused täide viia? Raili ja Ruti on head näited asjalikest ja aktiivsetest naistest, kes soovivad oma saatuse iseendi kätte haarata. «Mina innustaksin küll oma firma peale vähemalt mõtlema, aga kindlasti pole äri ajamine sobilik igaühele. Kõige alus on leida hea idee ja olla selle teostamisel sihikindel!» õpetas Raili.

Ruti sõnul tasub arvestada kindlasti ka äriga kaasnevat riski, kuid tagantjärele on tema sõnul kurb mõelda, et «oleks võinud ju ikkagi proovida». «Oma firma käivitamiseks on lapsega kodus olemine hea aeg, sest põhitöö ja pere kõrvalt võib olla palju raskem aega leida!»

***

Lisaks kannakaitsmetele võib Novella e-poest leida mitmeid teisigi praktilisi aksessuaare, millest populaarsemad on näiteks lihtsad kingad hoobilt pidulikuks muutvad kingakaunistused; ilma pandlata vööd, mis liibuvate pluuside alla koledaid kühmusid ei jäta ning ilunööbid, mida saab kasutada olukordades, kui mõne riietuseseme kaelus on liiga avatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles