Üksikema: mees kadus pärast lapse nägemist

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Seoses Rauno Märksi halvustavate kommentaaridega üksikemade suunas, küsisime naistelt, kas ka nemad on seetõttu negatiivset suhtumist tundnud, et neil meest kõrval ei ole ning kui raske on olnud uue armastuse leidmine.

Ave (24) on nüüdseks üksi olnud 8 kuud. Ta kurtis, et üksikemana ei ole lihtne enda kõrvale uut meest leida. Lapse isaga lahkuminekust ei ole küll palju aega mööda läinud, aga juba on ta pidanud kogema, et laps võib mehi eemale hirmutada.

Näiteks tutvus ta klubis toreda mehega. Mees käis Avel külas ja tundus, et sellest suhtest võib midagi tõsisemat edasi areneda.

Tuli välja, et naise sõbrannal oli tulnud tema uue tuttavaga vesteldes teemaks üksikemadus ning siis oli mees väitnud, et ei võtaks endale kunagi «pagasiga» naist. Samal õhtul veetis mees Ave juures öö… Hommikul oli pisipõnn kodus ja nagu lapsed ikka, tundis ka tema suurt huvi uue onu vastu. Ave sõnul oli laps elav ja puges mehele sülle.

Pärast seda hommikut aga ei kuulnud Ave härrast enam mitte midagi. Naine on veendunud, et lapse nägemine hirmutas mehe ära. Mis aga üksikemale haiget tegi, oli see, et lapse olemasolu oli ennegi teada ning mees poleks pidanud siis ka valelootusi andma. 

Ka Ave meessoost sõber ütles talle, et mehed hoiavad tast eemale, sest tal on laps. Paraku ei saa noored mehed tihtipeale aru, et naine ei otsi oma lapsele uut isa. Ave on teinekord uutele tuttavatele ääri-veeri ka maininud, et ta lapsel on olemas väga hea isa, kes tegeleb oma lapsega täiesti piisavalt. Hoopis Ave ise tahaks enda kõrvale kedagi, keda armastada.

Naine on rahul, et õnneks ei ole ta tööalaselt pidanud kannatama halva suhtumise pärast. Pigem on seetõttu talle hästi vastu tuldud ja aru saadud, et ta peab käima näiteks tööajast lapsega arsti juures või mõnikord varem koju minema.

Maria (nimi muudetud, 22) on kahe lapsega üksi olnud nüüdseks poolteist aastat. Enda sõnul
ei ole ta erilist halvustavat suhtumist märganud.

Vaid üks kord oli Maria sõnul selline juhtum, et kui naine oli sõbrannaga klubis ja sattus ühe noormehega meeldivasse vestlusse, ilmus järsku ligi sõbranna, kes teatas noormehele teemassesobimatult, et see naine on kahe lapsega üksikema.

Mees õnneks ei pööranud sellele kommentaarile mingit tähelepanu, aga Mariale jättis see solvava mulje. Kummaline on loo puhul see, et sapise kommentaari viskas naine, kes on isegi lapsega üksi olnud.

Noor naine on enda sõnul saanud pigem väga palju positiivset vastukaja sellele, et ta üksi on. Paljud kiidavad teda, et ta jõuab laste kõrvalt ka koolis käia.

Marial ei ole pärast laste isast lahkuminekut uusi suhteid tekkinud, kuid ta usub, et see ei ole seetõttu, et tal on lapsed, vaid ta lihtsalt ei olegi väga kaaslast otsinud.

Kristina (33) ei ole tundnud mingit halvustavat suhtumist, aga ta usub, et see on tingitud sellest, et tema ei ole üksikema oma vabast tahtest. Nimelt sai Kristina mees 7 aastat tagasi surma.

Siiski on ta märganud, et on teatud inimesi, kes suhtuvad halvustavalt üksikemadesse ilma süüvimata, mis põhjustel keegi üksi jäänud on. Kristina arvab, et see põhjus mõjutab mõnikord ümbritsevate inimeste suhtumist üksikvanemasse.

Halvas suhtumises võib naine Kristina hinnangul teinekord ise süüdi olla, kui ta käitumine on mingis asjas jätnud soovida. Ta ei arva, et inimene on siis solvangud ära teeninud, aga ka üksikemasid on tema sõnul igasuguseid.

«Kahjuks on ka selliseid, kes on liiga kergekäeliselt saanud lapse ja ei ole mõelnud, et lapse eest peaks ka vastutama. Kuigi ma ei ütle, et see õigustaks meedias selliseid väljaütlemisi,» viitas ta Rauno Märksi väljaütlemistele otse-eestris.

Kristina arvates on neil naistel, kes häbenevad üksikemadust, oma kompleksid ja põhjused selleks.

Nähes ka halvas head, mainis naine, et alguses oli raske, aga nüüd on ta palju tugevam ja mõnes mõttes ka parem inimene, sest on näinud elu erinevatest külgedest ja tema silmaring on tänu selele palju laiem.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles