Alkohol ja dieet: ohtlik kooslus

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõik, kes on kunagi pingsalt kaloreid lugenud, teavad väga hästi, et alkohol ja dieet ei käi kokku - paar kokteili võivad sisaldada isegi rohkem kaloreid kui rikkalik lõunasöök. 

Ometi eelistavad paljud klubitajad loobuda pigem söögist kui napsust, vahendab portaal geniusbeauty.com.

Ameerika ajakirjanduses ristiti uus haigus alkoreksiaks. Ebakorrapärane toitumine ja tihe alkoholi pruukimine võib tõsiselt tervist kahjustada. Eriti ohustatud on muidugi nooremad inimesed.

Missouri Ülikooli teadlased koostasid selle tõestamiseks uuringu, mis näitas, et 16 protsenti noortest eelistas ohtlikku «dieeti», tarbides n-ö tervislike kalorite asemel alkoholi. Nende seas, kes üritavad nõnda kaalu langetada, on 3 korda rohkem tüdrukuid kui poisse.

Teadlaste sõnul on gastriidi ning mao- ja seedetraktihaiguste tekkimisohu kõrval veel suureks riskiks kognitiivsed ja käitumuslikud häired. Jättes keha ilma piisavast toidust ning manustades samal ajal suures koguses alkoholi, võivad tekkida nii lühi- kui pikaajalised kognitiivsed probleemid. Lisaks tekivad raskused keskendumisel ja otsuste langetamisel.

Teadlased rõhutasid ka seda, et naise keha töötleb alkoholi teistmoodi kui mehe keha. Seega võivad naistel nimetatud haigused ja nendega seotud vaevused kiiremini välja lüüa.

Suurt muret teeb arstidele samuti üha populaarsem karastusjookide tarbimine. Magusad limonaadid tõstavad oluliselt veresuhkru taset. See võib põhjustada põhjendamata agressiooni ja tekitada kõhunäärmevähki.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles