Saadikutest emad on Toompea lossi lapsesõbralikkuses eri meelt

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisa Pakosta
Liisa Pakosta Foto: Liis Treimann / Postimees

Kui keskerakondlasest Mailis Repsi arvates võiks Toompea lossis pisut ümberkorraldusi teha, et noortel emadel oleks seal lihtsam töötada, siis IRLi kuuluva Liisa Pakosta arvates pole selleks mingit vajadust.

«Riigikogus on korruste vahel käruga liikuda väga keeruline ning juhul, kui riigikogu soovib olla eeskujuks teistele asutustele ning näiteks ratastoolis töötaja tööle võtta, ei ole see teatud korruste vahel liikudes võimalik,» tõdes Keskerakonda kuuluv Mailis Reps, kes pere pesamuna tööle kaasa võtab.

«Lapsega käin iga päev tööl siiani, sest poja sööb vaid emapiima ning ma ei raatsi teda kuhugi jätta,» selgitas ta. Ta lisas, et oluliste esinemiste ning ettekannete puhul ja saalihääletuste ajal ootab laps kannatlikult ning väga rõõmsalt.

Repsi sõnul pole lossis isegi lühiajalist lastehoiutuba ning ilmselt on Eesti parlament viimane, kus selline ruum puudub. «Loomulikult ei puuduta selline võimalus niivõrd riigikogu liikmeid, kelle lapsed on üldjuhul juba iseseisvad. Samas on parlament paljudele noortele inimestele tööandja ning on üsna tavaline, et tööandjad 21. sajandil suhtuvad too ja pere ühitamisse tõsiselt, luues selleks ka lastehoiu võimalusi,» tõdes saadik.

Repsi sõnul on lastesõbralikkus loomulikult sõltuv kolleegidest ning tema kogemus on väga positiivne, soosiv, hooliv ning arvestav. «Kindlasti ei suhtuta kuidagi avalikult halvasti,» toonitas ta.

Pere toetus on olulisem

Samuti riigikogu liikmeks oleku ajal taas emaks saanud Liisa Pakosta arvates pole lossi küll tarvis ümber ehitada nagu ka enamikke teisi töökohti Eestimaal. Pakosta sõnul on lapsekasvatamise suurim tugi oma pere, sugulased, tuttavad ja naabrid ning mõistvad, abivalmid ja toetavad töökaaslased. «Hea inimene ja soe süli on alati igale murele lahenduseks, ruumi puhul pole ju lapse kasvatamiseks muud tarvis, et too nii enam vähem talvel soe oleks, ja seda ju enamik ruume on,» lisas ta.

Nii Reps kui ka Pakosta said emaks riigikogu liikmena ning nad ei kasutanud võimalust jääda lapsehoolduspuhkusele ning parlamenti ei tulnud nende asemele asendusliiget.

«Ma olin samamoodi kolm kuud sünnituslehel, ent kuna ma polnud komisjoni esimees, siis piisas selleks, et töölt eemal olla, vaid sellestsamast haiguslehest,» selgitas Liisa Pakosta. Ta lisas, et arvesse tuleb võtta ka seda, et kui täna riigikogu liikme staatuse peatanud Kaja Kallasel sündis esimene, siis temal viies laps. Pakosta tõdes, et esimese lapse sündimisel ja komisjoni esimehena töötades oleksin ta käitunud nagu Kaja Kallas.

Küsimusele, kuidas ta tagantjärele oma otsust lapsega mitte koju jääda hindab, vastas Pakosta, et laps kasvas ja kasvab nagu laps ikka ning midagi erilist ei oska ta välja tuua. «Ka tagasivaatavalt - kuulge, kõik põlvkonnad enne praegust on ju lapsi kasvatanud töö kõrvalt, lehmi lüpstes, pesu käsitsi pestes, kartuleid võttes ja villa kraasides, pole see tänapäev nii tohutult teistmoodi.»

Asendusliikme peale tuleb ka mõelda

Saadiku sõnul tuleks mõelda ka asendusliikme peale. «Kaja (Kallas – toim) asendusliige on ise väga tubli ja iseseisev ettevõtja, kes saab sellist kolmekuulist vahepõiget endale õnneks lubada, ja eriti tore on, et naiste arv riigikogus ei vähene veelgi. Kui asendusliige on aga näiteks palgatööl, siis peaks ta asendusliikmeks tulemisel palgatööga lõpparve tegema ning hakkama kolme kuu pärast endale nullist uut töökohta otsima,» selgitas ta.

Keskerakondlase Mailis Repsi sõnul polnud tema eelmiste laste sünni ajal saadikutel võimalust ühitada seadusandlikult lapse saamist ja saadiku volitusi ning seetõttu on ta kõik erinevad võimalused tänaseks juba ära proovinud. «Loomulikult olen juba enne lapse ootust läbi mõelnud, kuidas pere uus liige ja tänane elu kokku klapivad. Seega just eelnevast kogemusest sai ka seekord otsused tehtud,» rõhutas ta.

Keskerakondlane Olga Sõtnik, kes samuti riigikogu saadikuna emaks sai, küsimustele ei vastanud.

Alates 2007. aastast on riigikogu liikmetele võimalus taotleda volituste peatamist kas alla kolmeaastase lapse kasvatamiseks või ajutise töövõimetuse ajaks. Enne kehtinud riigikogu töökorra seaduses volituste peatamiseks selline alus puudus.

Seoses  lapse sünniga palus Reformierakonna liige Kaja Kallas peatada oma saadikuvolitused alates tänasest kuni järgmise aasta 13. veebruarini. Tema asemel tuli parlamenti Terje Trei, kes täna ka ametivande andis. Kaja Kallas kinnitas septembris, et kavatseb pärast sünnituspuhkust oma riigikogu liikme volitused mõneks kuuks peatada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles