Peavalu põhjuseks võib olla ka seks või sink

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajakiri Tervis Pluss kirjutab novembrinumbris kummalisematest peavalu põhjustest, mille seas on näiteks juuksuriskäigu ja palava ilma kõrval ka singivõileivad ja seks. 

Sink sisaldab nimelt türamiini ja säilitusaineid (nitraate või nitriteid), mis suurendavad verevoolu ajusse ja vallandavad peavalu.

Türamiin moodustub toidu vananemisega kaasneval proteiinide lagunemisel - seda leidub peamiselt suitsutatud, marineeritud, kääritatud või mõnel muul viisil töödeldud toidus. Türamiinirikkad või lisaaineid sisaldavad toidud on ka näiteks salaami, juust, šokolaad ja teatud puuviljad (ananass, banaan).

Seks võib aga Taani uurijate hinnangul põhjustada sõna otseses mõttes peavalu umbes 1,3 protsendile elanikkonnast. Orgasmiga koos saabuv migreenihoog tabab pigem mehi, kuklas on tunda pitsumist ja valu.

See võib olla seotud tõusva vererõhuga ning puudutab pigem juhuseksi harrastajaid - tõenäoliselt veelgi suurema erutuse tõttu. Neuroloog Toomas Toomsoo sõnul peaks selline peavalu iseenesest kaduma, kuid kui see siiski muret valmistab, võib enne vahekorda võtta sisse indometatsiini.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles