Sügisel aias toimetades tuleks oma selga hoida

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aiatööd.
Aiatööd. Foto: PantherMedia/Scanpix

Ehkki olulisemad aiatööd on selleks aastaks tehtud, tuleks ka sügisel maad kaevates või aias korrastustöid tehes oma selja peale mõelda. Jahedate ilmadega võite seljale isegi kergemini haiget teha kui soojal suvepäeval. Eriti siis, kui tõstate raskeid asju eelneva soojenduseta.

Seepärast on esmatähtis leida selline tegutsemisviis ja töö asend, mis ei tekitaks terviseprobleeme ega kahjustaks teie selga, kirjutab portaal viivilla.se.

Üheks raskemaks tööks aias ongi kaevamine, eriti kui peab tõstma suuri raskeid labidatäisi niisket mulda. Suurt ja rasket mullakoormat on vaja aga vedada aias ka siis, kui kaevate sügavaid auke taimede, põõsaste ja puude istutamiseks või kui veate komposti.

Kerge labidas säästab teie selga

Kui teil on vaja näiteks kaevata sügavaid auke, peaks teie labidas olema terava otsaga ja labida ülemises otsas peaks olema äär, kuhu saate suruda kaevates tugevalt jalaga peale. Tasub ka teada, et pikale ja lühikesele inimesele ei sobi alati sama labidas. Mugava kaevamise eelduseks on õige pikkusega labidavars.

Kuna alumiiniumist labidat on palju kergem tõsta kui tugevast separauast tehtud labidat, siis mängib labida kaal rolli isegi siis, kui olete tugeva füüsisega, kuid peate tegema pikka ja rasket kaevamistööd. Kui kaevate palju ja tihti, on parem kasutada kerget ja keskmise suurusega labidat. Tõstes iga korraga suurt labidatäit mulda väsite kiiremini ja samuti langeb seega suurem koormus seljale.    

Selg sirgeks ja tehke venitusi

Sõltumata sellest, mida kaevate ja kas kasutate labidat, reha või hangu, on oluline hoida selga sirgena, ning vajadusel painutada jalgadest või alaseljast. Kindlasti tasub meeles pidada, et kasulikum on jätkata tööga mõni teine kord, kui ennast ühe päevaga viimase piirini ära väsitada. Parem jagage see töö mitme päeva peale ära ning nautige ka lihtsalt aias olekut.

Kindlasti tuleks venitada ja soojendada ennast enne tööle asumist ning veidi ka pärast töö lõpetamist. Näiliselt võib tunduda kaevamine või komposti vedamine tavalise tööna, kuid see  võib koormata lihaseid rohkem kui jõusaalis veedetud tunnike.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles