Isadepäeva saladused

Trühvleid voolimas: ema Elina Sildre koos poegade (vasakult) Taanieli (1), Ruubeni (2) ja Joeliga (4) köögilaua ääres isadepäevaks trühvlikomme veeretamas.

FOTO: Liis Treimann

Ärge seda lugu isale näidake. See peaks olema üllatus, kui te talle homme trühvlikomme veeretate.

FOTO: Liis Treimann

FOTO: Liis Treimann

Kodused trühvlikommid võiks olla üks neist maiustest, millega isasid-vanaisasid homsel isadepäeval üllatada. Lihtsad teha, ja kommide vormimisel-veeretamisel saavad ka lapsed kaasa lüüa, tõdeb Elina Sildre, vabakutseline illustraator, kes juba õige mitu aastat toidublogi peab (elinakokkab.blogspot.com).

Kuigi ka hamburgeri kokkuseadmisel võib vabalt kaasa lüüa kogu pere, on Sildrete kodus just šokolaaditrühvlid või šokolaadikook isadepäeval kindla peale minek – nimelt on Elina abikaasa Joonas üsna maias. Muust tuleks kõne alla võib-olla pitsa.

«Et me mõlemad töötame kodus illustraatori-kujundajana, lapsed lasteaias ei käi ja praegu on palju tööd, siis võikski anda meie isale pidupäeva puhul haruldase võimaluse rahus ja vaikuses šokolaadikoogi saatel tööd nokitseda,» ütleb Elina ja lisab, et ilmselt mõeldakse välja ka mõni ühine ettevõtmine värskes õhus.

Siiski, kui huumoriga öelda, ei paista Elina köögikunst, olgu see kook või mõni eriti uudne toit, mehe kõhnast figuurist sugugi välja. Ses suhtes on ta veidi kehv visiitkaart, nendib naine. Küll aga on abikaasa magusalembusega osalt seotud küpsetiste ülekaal Elina köögis ja blogis.

Kuid mitte ainult: suurem küpsetamine algas tegelikult sellest, et tihti oli vaja külla midagi uut ja huvitavat toidulist kaasa võtta, ent suppi või praadi ju potiga külakostiks ei vea. Ikka mõni küpsetis...

Näiteks teeb Elina sageli mooni-martsipani keerusaiu, ka porgandikooke ja komme on tema tutvusringkond palju maitsta saanud. Tema martsipanikatte ja värviliste kaunistustega  kohupiimatordid on viimasel ajal aga lausa nii menukad, et neid palutakse tal sünnipäevadeks ja muudeks pidudeks ekstra teha.

Iseäranis meeldib talle martsipanile maalida, nagu lapsepõlves piparkookegi kaunistada. Pole ka ime, sest Elina töömaailmagi kuuluvad laste- ja õpperaamatute illustreerimine, lisaks pildid ja koomiksid ajakirjadele Täheke ja Mesimumm ning kunstkoomiksid. 

Kõik see pluss huvi fotograafia ja toidu vastu põimuvad ka tema toidublogis, mis algas soovist omi ja kogutud retsepte kuhugi talletada. Edasi tulid retseptid-fotod veebiajakirjale perenaine.ee ja lasteraamatusse «Meie pere jõuluraamat». Värskeim üllitis on «Minu kokaraamat», mille tarvis Elina tegi läbi ja sättis pildile kõigi «Minu…»-raamatusarja autorite retseptid.

Tema sõnul oli kõige põnevam pildistamise osa, kus tuli toidule välja mõelda taustad, kompositsioonid, värvid, serveerimisviis. Pealekauba sai proovida kõiksugu põnevaid teiste rahvaste roogi Gruusia hinkaalidest Ungari struudli ja Ibiza kuningliku salatini. Eriti jäid Elinale meelde Gruusia spinatipätsid – uus ja tervislik leid, mille ta pea kõik üksinda ära sõi.

«Eks toidu juures köidabki see, et on veel nii palju asju, mida proovinud pole. Parimatel hetkedel olen tundnud, nagu oleks köök põnev labor. Ja tavaliselt mõjub söögitegemine lõõgastavalt,» loeb Elina üles söögiga seonduvad rõõmud. Ehk on just toorjuustuga trühvlikommid, iirisekook või kodune hamburger need, mis teie kodus veel järele proovimata? Isadepäev on Elina retseptide katsetamiseks piisav põhjus.

Toorjuustutrühvlid kirssidega

•    200 g tumedat šokolaadi (70% kakaod)
•    200 g maitsestamata toorjuustu
•    3 sl tuhksuhkrut
•    100 g kuivatatud kirsse

Veeretamiseks:
•    100 g India pähkleid

Sulata šokolaad kuumale veevannile asetatud nõus ja lase jahtuda. Sega toasoe toorjuust tuhksuhkruga ja seejärel toasooja sulašokolaadiga. Lisa hakitud kirsid. Sega ja pane külmkappi tahenema.

Rösti pähklid pannil kergelt läbi ja haki. Vormi šokolaadi-toorjuustusegust pallid ja veereta neid pähklipurus. Et pallikesi oleks lihtsam vormida, määri käed õliga kokku.

Kodune hamburger

Kukliteks:
(kasutada võib ka valmis kukleid)
•    25 g pärmi
•    2,5 dl piima
•    umbes 7 dl jahu
•    1 muna
•    törts õli
•    1 tl soola
•    soovi korral 3 sl praetud või röstitud sibulaid või sibulahelbeid (kaht viimast on valmis kujul poes)

Lahusta pärm käesoojas piimas. Lisa sool, muna, jahu, röstitud sibulad ja õli. Sõtku, kuni tainas muutub elastseks ja hakkab kausi küljest lahti lööma. Vormi tainas palliks, puista jahuga üle, lase rätiku all kahekordseks kerkida. Vormi kuus saiakest, vajuta pisut lapikuks. Lase ahjuplaadil kerkida, määri pealt piimaga, puista peale seesamiseemneid. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 20 minutit.

Kotletiks:

•    500 g veisehakkliha
•    1 munakollane
•    1 sl Dijoni sinepit
•    soola, musta pipart
•    peotäis hakitud värsket peterselli

Vahele:

•    2 lihatomatit
•    kurki
•    250 g Suluguni juustu
•    12 viilu praetud toorsuitsupeekonit
•    värsket salatit
•    vürtsikamat tomatikastet või ketšupit

Sega kõik kotleti koostisained kokku, vormi 6 pätsi ja küpseta ahjus või grilli või prae pannil. Mõni minut enne küpsemise lõppu aseta peale viil Suluguni juustu ja lase sel pisut sulada.
Poolita kuklid, lisa vahele tomatikastet, praetud peekonit, tomati- ja kurgiviilud, salat.

irisekook

Põhjaks:
•    200 g Digestive’i küpsiseid
•    75 g võid

Iirisekastmeks:
•    300 g iiriseid
•    1,25 dl vahukoort

Vahele:
•    2 banaani või 150 g kreeka pähkleid

Peale:
•    200 g toorjuustu
•    200 ml vahukoort
•    1 sl suhkrut
•    riivitud apelsinikoort
•    kaunistuseks tumedat šokolaadi (70% kakaod)

Vooderda 24 cm vorm küpsetuspaberiga. Purusta küpsised köögikombainis, lisa sulatatud või. Suru küpsisepuru ühtlase kihina vormi põhja.

Sulata paksupõhjalises potis, tasasel tulel iirised koorega ühtlaseks ja lase pisut jahtuda. Nirista iirisekaste küpsisepõhja peale ja pane külma.

Vahusta toorjuust suhkruga kohevaks, lisa vahukoor ja vahusta veel. Lisa apelsini riivitud koor. Aseta iirisekihile banaanid või pähklid ja tõsta peale toorjuustuvaht. Peale nirista veevannile asetatud nõus sulatatud šokolaadi.

Suussulav šokolaadikook

Maiasmokkadest meestele võiks meeldida ka šokolaadikook, mis pärit trükisoojast «Minu kokaraamatust», moeajakirjaniku ja «Minu…»-sarja Pariisi-raamatu autori Urmas Väljaotsa sulest. Šokolaadikoogil on Prantsuse magusaköögis prominentne koht ja see kuulub iga korraliku toidukoha menüüsse, mainib ta.

Proovisin seda oma nädalalõpuküpsetiseks. Mmm... Ahjust tuli rammus pimeda sügisõhtu maius, ilu igale meelele. Tegin koogi küpsemat varianti, järgmise jätan seest pisut vedela, siis on seda ahjusoojalt koos vanillijäätisega superluks süüa. Väiksem ümar 24 cm läbimõõduga ahjuvorm oli koogile just paras. Retseptist saab 8 lõiku.

•    1 tahvel (u 170–200 g) tumedat küpsetusšokolaadi
•    4 muna
•    80 g jahu
•    100 g suhkrut
•    60 g soolast võid
•    soovi korral vanillijäätist

Sulata šokolaad ja või kuumale veevannile asetatud kausis. Vala teise kaussi jahu ja suhkur. Lisa munad ja sega korralikult läbi. Vala juurde sulanud šokolaadi-võisegu ning sega kokku tainaks.

Pintselda koogivorm võiga ja raputa üle jahuga. Koputa vormi, et üleliigne jahu eemalduks, ja vala tainas vormi. Kui soovid seest voolava šokolaadiga kooki, võiksid kasutada väikesi muffinivorme, siis on kooki parem serveerida.

Küpseta eelsoojendatud 225-kraadises ahjus 15 minutit. Kui soovid küpsemat kooki, läheb aega umbes 25 minutit. Kontrolli küpsust tikuga. Jäätisearmastajad võivad koogilõike serveerida vanillijäätisega.

Tagasi üles