Kaheksa foolhapperikast toitu, mida naistel tuleks rohkem süüa

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuivatatud mustasilmsed herned.
Kuivatatud mustasilmsed herned. Foto: Vinod Kumar Pillai / PantherMedia / Scanpix

Foolhape ehk vitamiin B9 on väga oluline toitaine, mida täiskasvanu vajab umbes 400 mikrogrammi päevas, et olla energiline, säilitada lihasjõudu ja keskendumisvõimet. Eriti oluline on see aga last planeerivatele ja rasedatele naistele, et ennetada loote väärarengu teket.

Foolhapet ei pea manustama vaid toidulisanditega, seda saab edukalt ka toidust kätte. Pealegi on see oluline kõigile, mitte ainult rasedatele naistele. Redbook tutvustab kaheksat toitu, mida piisava foolhappe koguse nimel süüa.

Kaunviljad

Foolhapet saab tublisti paljudest ubadest ja hernestest, kuid kõige rohkem on kaunviljadest B9-vitamiini mustasilmsetes hernestes.

Brokoli

Paljukiidetud brokoli sisaldab peale tubli annuse kiudaineid, kaaliumi ja C-vitamiini ka foolhapet. Keetmise asemel võiksid brokolit pigem aurutada, kuna foolhape on veeslahustuv vitamiin ja kurnamisel läheb seda kaotsi. Teine võimalus on brokolit supi sisse panna, nii jääb foolhapet supileeme sisse.

Spargel

Kõigest neli sparglivart sisaldavad juba umbes 90 mikrogrammi foolhapet. Söö neid 20 ja päevane soovituslik kogus on juba täis.

Spinat

Spinat on väga võimas rauarikas lehtköögivili, mida tuleks ka foolhappe nimel süüa. Organism, saab aga selle paremini kätte siis, kui spinatit kergelt kuumutada. Lisa seda erinevate toitude sisse.

Avokaado

Avokaadot on väga lihtne süüa, seda võib kasvõi niisama leivale määrida. Enamasti kiidetakse avokaadot selle tervislikke rasvade pärast, kuid selles on ka palju foolhapet – pooles suures avokaados umbes 59 mikrogrammi.

Banaan

Banaan on nii tubli vili, et seda võiks igaüks süüa iga päev. Ühes keskmises banaanis on 44 mikrogrammi foolhapet.

Apelsin

Keskmise suurusega apelsinis on umbes 29 mikrogrammi foolhapet, mistõttu ei peaks see olema sinu peamine foolhappeallikas. Küll aga tasub apelsine igal juhul süüa, sest selles on peale B9-vitamiini veel palju teisi kasulikke aineid, mis tervist hoiavad.

Veisemaks

Kõikidest mainitud toitudest sisaldab kõige rohkem B9-vitamiini maks – 85 grammi kohta koguni 215 mikrogrammi foolhapet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles