Üksteist sammu, et olla parem inimene

, sisekosmos.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Koolitaja Kaido Pajumaa jagab sisemise arengu portaalis sisekosmos.ee soovitusi, mida me kõik saame iga päev teha, et olla paremad inimesed.
 

1. Arvesta teiste inimestega
Mõtle selle peale, kuidas sa saad just täna teistele inimestele kasulik olla. Kas ma saan midagi öelda või teha, et näidata nendele, et nad on väärtuslikud ning selle kaudu parandada nende enesetunnet ja tõsta enesehinnangut?

2. Ära jahi oma uhkust
See on raske, aga õpi vabanema oma Egost. Julge olla see, kes sa oled ning käitu sellele vastavalt. Egost vabanemine ei tähenda, et sa lubad ennast teistel jalge alla suruda - ei, sa tead, kes sa oled ning julged elada vastavalt sellele.

3. Ära ole kade
Ära tunne kunagi kadedust teiste inimeste edust ning kahjurõõmu teiste inimeste ebaedust. Kui sa seda tunned, siis teadvusta endale, et see on emotsioon - luba sel minna.

4. Vabane negatiivsetest mõttemustritest
Õpi hoidma positiivset meeleseisundit ning tegutsema igapäevaselt vastavalt sellele. Kui sa tunned mõnikord, et negativism võtab võimust, siis võta endale aega ning mõista, mis on negativismi põhjuseks - tõenäoliselt oled sa lihtsalt kaotanud teadlikkuse.

5. Naerata
Ole rõõmsameelne ning naerata. Naerata teistele inimestele ning iseendale enda sees.

6. Ole entusiastlik
Kui sa võtad midagi ette, siis tee seda täie pühendumuse ning entusiasmiga. Tea, et igal teel tulevad ette ka takistused, kuid need ainult kasvatavad sind.

7. Ära suru oma arvamust peale
Inimesed on erinevad ning kõikidel on erinev kasvuruum. On lootusetu oma arvamuse pealesurumise kaudu kedagi muuta. Ning milleks üldse püüda kedagi muuta? Avalda arvamust, kui seda sinult küsitakse. Ja kui sinuga ei nõustuta - ka see on täiesti okei.

8. Leia sisemine rahu
Hoia endas rahu igal hetkel. Kui sa tunned, et kõik läheb liiga kiireks ning see mõjutab sinu sisemist stabiilsust, siis lülita kõik välja ning taasta tasakaal. Esimene samm on välja lülitada TV ning internet ja istuda vaikuses 15 minutit. Veel parem on minna mere äärde või metsa - seal on tunda füüsiliselt, kuidas pinged lahustuvad.

9. Julge kuulata oma südame häält
Ära usu kõiki oma mõtteid! Meie mentaalsusel ei ole päris eluga mitte midagi pistmist. Selle asemel parem istu vaikuses ning jälgi, mida ütleb sinu süda.

10. Parem on eksida kui lihtsalt oodata
Kui sa soovid midagi oma elus ära teha, siis kindlaim viis selleni jõuda on läbi katse-eksituse. Ainult istuda ning unistada millestki on sama, mis surnuks nälgida ning siis imestada, mis juhtus.

11. Ära kaeble, vaid tee midagi ära
Lihtne on kurta ning kaebelda elu üle. Järgmine kord, kui see tunne jälle peale tuleb, küsi endalt, mida ma saan praegu kohe ära teha, et ma ei peaks enam kunagi selle üle kaeblema?
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles