Andres Sild: perekoolis käivad isad suhtuvad uude rolli uhkusega

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pelgulinna perekoolis isadele loenguid pidava psühhoterapeudi Andres Silla sõnul suhtuvad perekoolis käivad isad oma uude rolli tõsiselt, huvi ja uhkusega ning on valmis pereellu panustama, kirjutab uuenenud ajakiri Pere ja Kodu novembrinumbris.
 

Sild tõdes, et gaasivaludega ja halvasti magavad beebid väsitavad vanemaid, tekivad ärritus ja tülid ning selline olukord tekitab isades vahel soovi kodust põgeneda, veeta rohkem aega tööl, trennis või sõpradega.

«See aga tekitab emades hüljatuse ja mittehoolimise tunde, pinged suurenevad. Sellistel rasketel perioodidel tuleb ka isadel rohkem pingutada, otsida abijõude, vaadata elukorraldus üle ja lasta emal vahel puhata.»

Psühhoterapeut märkis, et on näinud isasid, kes annavad taolises olukorras alla ning õpivad kodu vältima, tekivad kõrvalsuhted ja lahkuminekud. «Paljud isad on aga väga tublid, võtavad vajadusel puhkust, tulevad varem töölt koju, on öösiti lapsega jne.»

Ka Rocca al Mare kooli algklasside osa juhataja Siiri Kallion on märganud isarolli tähtsuse suurenemist - näiteks saadab üha rohkem isasid tema sõnul lapsi hommikuti kooli; samuti on märgata, et isade-laste ühine aeg ei tähenda enam ainult koduste ülesannete kontrollimist, vaid aina enam mõnuletakse koos vaba aega veetes. 

«Isa peaks ideaalis jõudma selleni, et ta ka ise tunneb rõõmu lapsest ja koostegemistest. Kui ta võtab endale ülesande olla vastutav eelkõige pere majandusliku poole eest, siis ta kaugeneb lastest ja võibki jääda eluks ajaks lastest kaugele,» tõdes ta.

Ajakirjale oma kogemustest rääkinud lastega kodus olevad isad tunnistasid, et lastele pühendudes jääb sõpradele ja hobidele paratamatult vähem aega, kuid pidasid samas lastega koos veedetud aega asendamatuks. 

Loe kolme mehe kogemustest koduste isadena ajakirja Pere ja Kodu novembrinumbrist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles